محمدرضا مودودی سرپرست سازمان توسعه تجارت اظهار کرده است : تا تاریخ ۲۴ دی ماه سال جاری ۱۰ و نیم میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات کالاهای غیرنفتی به کشور برگشته است که باید برای رفع مشکل بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور راهکاری پیدا کنیم.
این در حالی است که حسب ادعای بانک مرکزی، حدود ۳۳ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشته ایم که از این میزان ۱۰ و نیم میلیارد دلار، یعنی حدود یکسوم ارز حاصل از صادرات کالای غیرنفتی به کشور برگشته وحدود ۲۲ و نیم میلیارد دلار برنگشته است.
داستان خیلی ساده است. دولت تاجران مملکت را قدم به قدم با سیاست های جدیدی مواجه نموده و نهایتا آنها را مخیرکرده است یا به ازای ارز حاصل از صادرات، کالا به کشور وارد کنند ، یا ارز ناشی از صادرات را طبق پیمان ارزی به بانک مرکزی تحویل دهند و یا اینکه طبق قانون اخیر، می توانند در صورت تطویل فرایند واردات، با پرداخت ۴ درصد مالیات ، پول را نزد خود نگه دارند و بعد از واردات کالا ، اصل پول خود را از بانک مرکزی تحویل بگیرند. این مورد اخیر محل مناقشه های فراوانی است. البته برای تثبیت این سه گام متفاوت، حداقل ۶ ماه طول کشیده است.
برای درک این که تشخیص دهیم چرا بازار مصرف داخلی که بخش عمده ای از آن وابسته به واردات است نمی تواند تنظیم گردد، باید به این موضوع عمیق تر شویم. مثلا چرا گوشت از ۴۰ هزار تومان به ۱۰۰ هزار تومان در بازار تبریز رسیده است؟
ساده ترین پاسخ این است که دولت، برنامه و راهبرد مشخصی برای تنظیم بازار نداشته و ندارد. یک روز می گوید ارز ناشی از صادرات با دلار ۴۲۰۰ تومنی باید فورا به بانک مرکزی برگردد، بعد مشاهده میکند ورود کالاهای اساسی به تاخیر افتاد، مجددا قانون جدیدی ابلاغ میکند و همین چرخه ادامه می یابد تا جائیکه در تنظیم بازار به اصل مسلم بی نظمی و هرج و مرج می رسیم که یکی از نشانه های مشخص آن همین بالارفتن بی مورد قیمت ها بدون تغییر الگوی مصرف است.
غلامرضا منصوری
برای عضویت در خبرنامه پیامکی، اطلاعات خود را وارد کنید
از مسئولین محترم استان که وعده های آنان در این ستون پیگیری گردیده خواهشمند است توضیحات خود را در خصوص علل عدم تحقق وعده های داده شده جهت اطلاع شهروندان محترم و تنویر افکار عمومی به دفتر روزنامه ساقی ارسال فرمایند.
دیدگاه بگذارید