دیروز دکتر بهبودی در نشست مطبوعاتی خود ، به تشریح کلیات بودجه استان برای سال ۹۷ پرداخت .
وی در خصوص بودجه سال ۹۶ و رقم مدیریت شده از طریق استان (بودجه پروژه های استانی و ملی استانی شده) را یک هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان اعلام نمود و اظهارداشت: البته عدد پروژههای ملی فراتر از این رقمها است؛ به طوری که برای هریک از پروژههای سد خداآفرین، راهآهن میانه- تبریز و متروی تبریز ۷۰۰ میلیارد تومان در سال گذشته اختصاص یافت. مهمترین نکته ای که البته در بین سخنان این مسئول ارشد بودجه استان وجود داشت نرخ تحقق بودجه استان بود که وی آن را تنها ۵۰ درصد اعلام نمود.
بر مدار رکود
در حالیکه کلیات بودجه سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ افزایش داشته است، اما بهبودی با اشاره به تحقق ۵۰ درصدی اعتبار یک هزار و ۱۵۰ میلیارد تومانی سال گذشته از تداوم سهم استان از بودجه جاری و عمرانی کشور خبر داد و گفت: در سال ۹۷ نیز سهم استانی معادل سهم سالهای گذشته بوده، البته بودجه استانی و ملیهای استانی شده و ردیفهای متفرقه اعتبارات متوازن تخصیصهای متفاوتی داشتهاند و میانگین تخصیص ۴۹ درصد است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی ابراز داشت: بودجه جاری استان امسال ۴۲۰ میلیارد تومان بوده که مربوط به ۲۴ اداره کل است و این علاوه بر بودجه جاری تعدادی از ادارات مثل آموزش و پرورش، ثبت اسناد، دانشگاهها، نیروهای مسلح و … که از بودجه متمرکز برخوردارند می باشد.
رتبه ۹
در حالیکه رتبه عمرانی و جاری استان در سهم بری از کل بودجه کشور در سال ۹۷ مرهون عملکرد سنوات قبل و همچنین تلاش مسئولین در تعریف پروژه های عمرانی در سال ۹۶ بوده است بهبودی، با بیان اینکه رتبه استانها در تخصیص اعتبارات تحت تاثیر یک سری از واقعیتها مثل وسعت، جمعیت و تعداد شهرستانهای استان است، توضیح داد: در چند سال گذشته رتبه آذربایجانشرقی در بین استانها از لحاظ عمرانی و جاری بین ۶ تا ۸ متغیر بوده و در سال ۹۷ رتبه ما در بودجه جاری ۹ و در عمرانی ۸ است.
بهبودی تصریح کرد: ۸۶ درصد بودجه کشور هزینهای و سرویسدهی جاری و ۲۴ درصد بودجه عمرانی است، در این بین کل سهم استانها از بودجه هزینهای ۴/۲ درصد کشور است.
این اقتصاددان با بیان اینکه در سالهای ۹۰ تا ۹۶ بطور میانگین بودجه هزینهای استان در سال ۱۵/۲ درصد رشد داشته در حالی که این میانگین رشد در مورد استان تهران ۱۲/۴ درصد بوده است، افزود: در بودجه عمرانی استانی سهم ها ۴/۲۵ درصد و متوسط رشد کشور ۱۲/۲ درصد است که استان ما در این شاخص ۱۲٫۳ درصد رشد داشته است.
توجیه منطقی یا کم کاری
هرچند رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی در توجیه پائین بودن رقم بودجه عمرانی استان سیاستهای تعادل و توازنی دولت و مجلس برای جهتگیری اعتبارات به سمت استانهای محروم را پیش میکشد اما داده های مختلفی نیز در رد این نظریه وجود دارند .
بهبودی، سهم استان از تولید ناخالص ملی حدود ۴ درصد و سهم جمعیتی استان را ۵ درصد اعلام نمود که در واقع در چند دهه گذشته سهم اقتصادی استان نسبت به سرانه جمعیت کاهش یافته، یعنی سرانه تولید پایین است که بخشی از این موضوع به ترکیب مشاغل باز میگردد.
اختلاف آمار
بهبودی در عین حال دراین نشست نرخ بیکاری استان را ۱۱ درصد و میانگین نرخ بیکاری کشور را ۱۳ درصد اعلام مینماید. او البته در خصوص پائین بودن میزان آمار بیکاری استان موضوع فرهنگ کار و مهاجرت نیروی کار را مطرح مینماید.
این در حالی است که دو روز پیش استاندار جدید آذربایجان شرقی، آمار بیکاران استان را ۷ درصد اعلام نموده بود. یعنی اختلافی ۴ درصدی.
محمدرضا پورمحمدی در دیدار فعالان صنعت و تجارت استان با وزیر صمت با اشاره به اهمیت بخش تولید و صنعت بعنوان اولویت اول به ۱۱ درصدی بودن نرخ بیکاری در کشور اشاره نموده و گفته بود در استان ما این نرخ حدود ۷ درصد است. وی بلافاصله به توضیح چرایی این آمار پرداخته و گفته است : البته این پائین بودن آمار بدلیل بالا بودن اشتغال نیست بلکه بدلیل مهاجرت نیروی کار از استان می باشد . هرچند توجیه هردو مسول در خصوص پائین بودن نرخ بیکاری نسبت به متوسط کشوری قابل قبول است اما باید دید منشا این اختلاف آماری ۴ درصدی که بسیار قابل توجه نیز هست از کجاست ؟
برای عضویت در خبرنامه پیامکی، اطلاعات خود را وارد کنید
از مسئولین محترم استان که وعده های آنان در این ستون پیگیری گردیده خواهشمند است توضیحات خود را در خصوص علل عدم تحقق وعده های داده شده جهت اطلاع شهروندان محترم و تنویر افکار عمومی به دفتر روزنامه ساقی ارسال فرمایند.
دیدگاه بگذارید