اخبار در گوشی و البته برخی از آشکارسازی های یواشکی حکایت از آن دارد که احتمالا ابراهیم رییسی به عنوان رییس جدید قوه قضائیه معرفی گردد. هرچند حجه الاسلام رییسی یکی از قدیمی ترین مسئولین عالی رتبه دستگاه قضائی است و پست هایی چون معاون اولی دستگاه قضا و یا دادستانی کل کشور را در کارنامه خود دارد اما بهرحال ریاست او بر این قوه میتواند آثار وتبعات سیاسی خاص خود را داشته باشد چرا که وی نه به عنوا فرد شاخصی از درون قوه قضائیه بلکه اغلب به عنوان رقیب انتخاباتی دولت در انتخابات سال ۹۶ شناخته می شود.
تولیت آستان قدس
با درگذشت حجه الاسلام واعظ طبسی ، ابراهیم رییسی با حکم رهبر معظم انقلاب ، از قوه قضائیه منفک وبه مدیریت آستان قدس نائل می گردد.
اواخر اسفندماه سال ۹۴ و تنها یک سال مانده به انتخابات ریاست جمهوری است که او در این سمت کارهای خود را شروع میکند و در برابر سئوالاتی از قبیل احتمال ورود به عرصه انتخابات، به ارزش بالا و اهمیت آستان قدس اشاره نموده و همه اخبار را تکذیب میکند .
رییسی آستان را رها میکند
رییسی در اواخر اردیبهشت ۹۶ رسما از سوی جمنا به عنوان کاندیدای نهایی همه مخالفان اصلاح طلبی معرفی می گردد تا آشکارا به عنوان مرجع سیاسی و محل اجماع جریان راست سیاسی شناخته شود. حتی غول هایی چون قالیباف و جلیلی و رضایی نیز به نفع وی از ادامه رقابت با روحانی انصراف میدهند.
دیدار حاشیه ساز
در ۳۱ فروردین سال ۹۶ حجتالاسلام رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی در حالیکه تعیین او بعنوان گزینه نهایی جمنا تقریبا قطعی شده بود با رستم مینیخانوف، نماینده تام الاختیار ولادیمیر پوتین و رییس جمهوری تاتارستان دیدار کرد.در این نشست صمیمی، طرفین درباره مشترکات مذهبی و لزوم روابط حسنه به گفت و گو نشستند. از زمینههای مشترک همکاری مانند پذیرش دانشجو، اعطای فرصت مطالعاتی، گردشگری علمی و زیارت و همچنین اهمیت دین اسلام در گسترش صلح و دوستی سخن گفتند و در انتها نیز رئیسی با اهدای نسخه نفیس چاپی از قرآن دستنویس، مشهور به قرآن بایسنقر به نماینده پوتین، از وی تقدیر کرد و در مقابل، مینیخانوف نیز یک جلد قرآن کریم به همراه قالیچه چرمین از آثار صنایع دستی جمهوری خود مختار تاتارستان را به حجت الاسلام و المسلمین رئیسی اهدا کرد.
یک ماه بعد از این دیدار بود که جمنا ، تشکیلاتی که اصولگرایان برای تصمیم گیری نهایی شان در خصوص انتخاب کاندیدای ریاست جمهوری برای رقابت حسن روحانی در خرداد ۹۶ تشکیل داده بودند ، نام رییسی را بصورت علنی اعلام و و او را برای این مبارزه نه چندان سخت عازم میدان کردند. رقابت چندان سخت نبود چرا که عملکرد روحانی در دور اول ریاست جمهوری اش حرف و حدیث های فراوانی را ایجاد کرده بود اما به هرحال روحانی توانست با تکیه بر اندیشه های اصلاح طلبانه و شعارهای جریانی، اقبال عمومی را بدست آورد.
اقبال عمومی به رییسی بر اساس آرای ریخته شده در صندوق ها و همچنین تحلیل های جامعی که از چینش و ترکیب آرا بدست آمد نشانگر این مساله بود که نسل جوان و قشرهایی چون دانشجویان، روشنفکران ، اساتید دانشگاه و معلمان کمترین میزان استقبال از وی را در این انتخابات انجام داده اند و البته این در حالی است که بسیاری از مردم فاقد هرگونه شناخت مناسب از وی بوده و براساس تحریک شبکه های انتخاباتی وسیع جریان راست به این شخصیت ناشناخته رای دادند.
عملکرد رییسی در آستان قدس
هرچند بدلیل ماهیت غیر آشکار فعالیت های قضائی و نیز این مساله که علمکرد این دستگاه تا حدود زیادی وابسته به شرایط عمومی کشور هست ، امکان قضاوت مستقل در مورد عملکرد شخص وی میسور نیست هرچند همین امر که خبر مهمی از سوی رییسی در دوران طولانی مدت تصدی کرسی های مختلف قضائی در این قوه طرح نشده است به خوبی نشانگر این است که عملکرد او تا حدود زیادی عادی میتوانسته باشد .اما برای قضاوت در مورد شخص رییسی میتوان تا حدودی به آستان قدس رضوی چشم دوخت.
از اخبارو تحلیل هایی که در مورد فعالیت ها و عملکرد آستان قدس به بیرون درز کرده است، چند نکته مشخص را میتوان اظهار نمود:
نخست باید به تحولات مدیریتی در آستان قدس اشاره نمود که تا حدودی موجب رضایتمندی زائران بارگاه امام رضا(ع) شده است . اما کنش های سیاسی گونه آستان در این مدت نیز کم با واکنش افکار عمومی و یا نخبگان سیاسی مواجه نشده است. موضوعاتی چون تاسیس دفاتر آستان در کل کشور در حالیکه اوضاع اقتصادی جامعه مناسب نیست و یا اعزام بیش از اندازه خادمان حرم به مناطق مختلف کشور به منظور حضور در مراسمات مذهبی در بسیاری از مواقف از جمله برنامه هایی است که قضاوت های مختلفی در مورد آن صورت میگیرد.
علیرغم این مسائل ، باید منتظر ماند و دید عملکرد رییسی در صورت صحت این خبر و انتصابش بعنوان رییس جدید قوه قضائیه تا چه میزان فارغ از حضور او در سپهر سیاسی ایران خواهد بود وتا چه میزان خواهد توانست درعرصه اجرای عدالت علوی موفق شود.
برای عضویت در خبرنامه پیامکی، اطلاعات خود را وارد کنید
از مسئولین محترم استان که وعده های آنان در این ستون پیگیری گردیده خواهشمند است توضیحات خود را در خصوص علل عدم تحقق وعده های داده شده جهت اطلاع شهروندان محترم و تنویر افکار عمومی به دفتر روزنامه ساقی ارسال فرمایند.
دیدگاه بگذارید