ساقی آذربایجان/ وحید خدادادی
مصادف با روز خبرنگار شاهد برگزاری تور رسانه ای مجموعه مس آذربایجان بودیم. بازدید از معادن عظیم مس و پروژه تولید کاتد مس و نهایتا نشست خبری عظمایی و موضوع مهم و حیاتی تشکیل شرکت مس آذربایجان که سوال اصلی خبرنگار ساقی آذربایجان در این نشست بود. برای پرداختن به موضوعات مطروحه در این نشست و تور رسانه ای نیاز به یک بازگشت تاریخی به سال اول دولت سیزدهم و حضور شهید جمهور در مجموعه مس سونگون هستیم. به محض انجام این دیدار رسانه های نزدیک به دولت با تیتر استقلال مس آذربایجان خبری را منتشر کردند که شاید در بدو امر خوشایند بود،اما بعدها دولت سیزدهم را دچار مشکل بحران اعتماد در افکار عمومی آذربایجان کرد. این مدل حمایت از دولت، دوستی خاله خرسه بود و ما هم برحسب وظیفه رسانه ای بارها در ساقی آذربایجان در قالب سرمقاله، گزارش و مصاحبه به تبیین دقیق دستور رئیس جمهور شهید پرداختیم. استقلال مس از آن روی که ساختار سیاسی و اقتصادی ما مرکز پایه است و این اقدام نیازمند ایجاد یک ساختار فدرالی است، عملا امکانپذیر نبود و از سویی ایرادات حقوقی و شرعی هم در این رابطه وجود دارد. آنچه می توانست در این ارتباط در خوشبینانه ترین حالت اتفاق بیفتد، تشکیل یک شرکت اقماری زیر مجموعه شرکت ملی مس ایران و ایجاد برخی واحدهای تولیدی برای جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده برای استان بود.
اولین پرسش این جلسه را ما با این توضحیات طرح کردیم که با توجه به اینکه دولت سیزدهم تمام شده و این آخرین نشست این مجموعه در دولت سیزدهم است، پرونده تشکیل شرکت مس آذربایجان به کجا رسید؟ اطلاع از وضعیت مس به دوجهت از اهمیت ویژه ای برخوردار است، اول به جهت اطلاع از نحوه عملکرد مسئولان دولت سیزدهم علیرغم حجم بالای تبلیغات رسانه ای که در این خصوص صورت گرفته بود و در وهله دوم اطلاع از وضعیت فعلی برای تنویر افکار عمومی تا بعدها عملکرد دولت پزشکیان در صورت اقدامی در این رابطه مصادره نشود.
عظمایی در این نشست ضمن تایید توضیحات ساقی آذربایجان در خصوص موضوع استقلال شرکت مس سونگون، اظهار کرد: استقلال شرکت مس سونگون موضوعیت ندارد بلکه تشکیل شرکت اقماری در زیرمجموعه شرکت ملی مس مطرح است زیرا کلیه اموال شرکت ملی مس از جمله مس سونگون در قالب سهام در بورس عرضه شده است. در قالب قرارداد سه ماهه با یک شرکت، امکانات و راهبردهای تشکیل مس سونگون از اسفندماه سال گذشته مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نیز در قالب ۱۷ بند به ریاست جمهوری اعلام شد اما با بروز سانحه بالگرد به تاخیر افتاد!
وی افزود: تشکیل شرکت اقماری مس سونگون با استقرار دولت جدید نیز تا زمان تحقق همچنان مطالبه جدی آذربایجان شرقی بوده و هدف عمده آن نیز بازگشت درآمدهای مالیاتی و ارزش افزوده به استان است.
از سویی باز علی رغم سروصداهای زیادی که در دولت رئیسی و برای تولید کاتد مس به روش هیپ لیچینگ صورت گرفته بود، به گفته مدیر عامل صادق این مجموعه از سال گذشته در مجتمع به صورت ناقص آغاز شده و امروز با حل مشکلات تکنیکال به صورت پایدار ۸۶۰ تن کاتد با عیار ایده آل تولید شده است. این پروژه در سال گذشته به صورت آزمایشی افتتاح شد ولی به خاطر برخی نواقصات معطل ماند و مدتی فعالیت نکرد اما در اولویت کاری قرار گرفت و تازه چند ماه است که با رفع نواقصات آغاز شده است.
پرسش بعدی در رابطه با موضوع خاموشی ها بود. عظمایی تاکید کرد که سال گذشته ۳۵ میلیارد ریال عدم النفع تولید به خاطر قطعی ۳۲ روزه ( ۲۵۵ ساعته) برق برای مس سونگون بود و نتوانستیم پنج هزار و ۴۰۰ تن کنسانتره تولید کنیم بنابراین لازم است تا به سمت ایجاد پروژههای تامین برق حداقل در مواقع اضطراری و پیک مصرف برویم. و حال پرسش این بود که مجموعه مس با امکانات وسیع مالی و فنی که در اختیار دارد چرا نباید بخشی از برق خود را از طریق بکارگیری پنل های خورشیدی و یا ایجاد پست برق تامین نماید؟
وی در پاسخ به این پرسش گفت: پروژه احداث نیروگاه خورشیدی در منطقه هریس در مرحله انتخاب پیمانکار قرار دارد و قرار است از این طریق ۲۵۰ مگاوات با اعتبار ۲۵۰ میلیون یورو برق تولید شود. یک واحد نیروگاه گازی در داخل مجتمع نیز در دست اجرا بوده و قرارداد ۱۶ ماهه با ۳۲ میلیون یورو بسته شده و بعد از ۱۴ ماه قابل نصب و بهره برداری است.
از چالش های دیگر مجموعه که عظمایی به آن اشاره کرد بحث تامین پایدار آب در روزهای بی آبی کشور است. اجرای پروژههای مس سونگون نیازمند ۳۰ میلیون مترمکعب آب است. وی ادامه داد: اکنون واحدهای صنعتی بدنبال روشهای تامین پایدار آب ازجمله استفاده از پساب شهری هستند و مجتمع مس سونگون نیز در این راستا برنده مزایده پساب شهری اهر و مرند شده است و اکنون از پساب ورزقان استفاده میکند.
اظهارات عظمایی در حالی در مردادماه ۱۴۰۳ مطرح می شود که عابدین خرم استاندار فقید آذربایجان شرقی در شهریور ۱۴۰۱ رسما اعلام کرد که تشکیل شرکت مس آذربایجان در مراحل پایانی قرار دارد!
در پایان آنچه قابل ذکر است مسئله مفت خوری باند کرمانی ها و مدیریت های فشل بدون ایجاد زیرساختها در مجموعه ای به این عظمت است. سالها مس آذربایجان را به توبره برده اند که حتی حاضر نیستند تامین آب و برقش را بر عهده بگیرند. فرقی نمی کند که چه دولتی روی کار بوده، مسئله این است که مدیران منتخب برای مجموعه مس در طول همه این سالها غلامان حلقه به گوشی بوده اند که حتی جرات نه گفتن نداشته اند که اگر داشتند و دغدغه شان به جای کرسی ریاست، آذربایجان بود و اگر بسیاری از نمایندگان استان ذره ای جرات و عرضه داشتند، اقلا شرکت ملی مس ایران را موکلف به تامین انرژی خود می کردند تا آب و برق ما را مصرف و مس تولید شده را به کرمان نبرند، انصافا باید به این همه حماقت و زبونی در طول همه این دهه ها تاسف خورد و خداقوت به مدیر عامل فعلی که اقلا صادق بود و همه مشکلات را رک و پوست کنده به رسانه ها گفت! استقلال
پست های مرتبط
کشف خودروی قاچاق ۴۰ میلیاردی در تبریز
اعتراض مردم به قبضهای نجومی آب در تبریز
ارس ویترین فرهنگ میهماننوازی آذربایجانشرقی است