حال بیماران راناخوش تر نکنیم

دکتر جلال معالی

قدیما ضرب المثلی به این مضمون ورد زبان مردم کوچه وبازار،فقیر وغنی و همه وهمه بود که: “اینصاف دینین یاریسی دی” ،یعنی “انصاف نصف دین است” امّا خدا بیامرز عمه خانم می گفت : “اینصاف دینین هامی سی دی”
یعنی “انصاف کّل دین است” .
این ضرب المثل حالا به هر طریق که بیان می شد ، هشداری است بر رعایت انصاف بین مردم.چرا ؟ مسلّمه، مردم باید نسبت به همدیگر چه در کسب و کار و چه در امورات شغلی ،اداری و همسایگی و. …حق انصاف را نگه دارند.
امّا خدا وکیلی الان در این برهه از زمان ، لغت “انصاف” در کجای زندگی مردم و جامعه قرار دارد؟ واقعا نسبت به همدیگر منصف هستیم تا خدا هم برما منصف باشد؟ تا مصیبتی گریبانگیرمان شد،بلافاصله به خدا می چسبیم و چنان به التماس وزاری می افتیم تا مثلا خدا گره کارمان راباز کند!
چی فکر کردیم ؟ به همنوع خود در هر حیطه شغلی و اداری و همسایگی و..رحم نکردیم ،چرا انتظار داریم خدا بر ما منصف باشد؟ خداوند مهربان را که نمی شود گول زد!
اخیرا کمی احساس ناراحتی داشتم ،به درمانگاه محل رفتم و پزشک عمومی برای راحتی خیالم آزمایش خون نوشت و بلافاصله به آزماشگاه رفتم و نمونه گرفتند و فردا عصر هم جواب حاضر بود،گرفتم و به درمانگاه رفتم وخدا خدا کردم همان پزشک آنجا باشد تا جواب را تقدیم کنم که خوشبختانه تشریف داشتند و به منشی درمانگاه برگه جواب آزمایش را نشان دادم که اجازه بدهد تا جواب را پزشک معالج رویت فرماید،ایشان در پاسخ گفتند: درسته ،اما باید ویزیت بگیرید،احساس کردم منظورم را نتوانستم برسانم که البته پزشک محترم با تائید حرف منشی درمانگاه مجبورم کرد تا دوباره ویزیت بگیرم و برای نشان دادن جواب آزمایش وارد اتاق معاینه شوم.
آخه چرا؟چرا برای نشان دادن جواب آزمایشی که یک روزقبل، خود پزشک عمومی حاضر در همان درمانگاه نوشته مجددا بایدحق ویزیت پرداخت کنم ؟
تازه بعضی از پزشکان متخصص هم که نامی به هم زدند و معروف شده اند ،اکنون ترفندی بکار برده اند که اگر بیماری یک هفته بعدِ ویزیت ، جواب آزمایش آورده باشد یا گویای احوال بیمارش باشد یا اصلا خودِ بیمار باشد، حتما باید حق ویزیت پرداخت نماید. حال با این اوضاع بد مالی مردم وگرانی واقعا کمر شکن ، این چه بی انصافی است که آنهم درست در مورد سلامت جامعه ومردمش صورت می گیرد؟
پس این وظیفه خطیر بردوش مسئولین اداره بهداشت ونظام پزشکی است که حتما باید رسیدگی کنند ودرحمایت از بیماران گام بردارند.
یک پزشک حاذق خوب می داند که تاثیر بعضی داروها شاید از یک هفته بیشتر عمل نماید،اصلا از این حرفها گذشته ،بابا کمی انصاف نگه دارید، چه خبر است ، همه چی پول نیست؟ پس انسانیت و جوانمردی وخدا ترسی کجا رفته است؟
شاید که نه حتما ، بیماری بوده که از نظر مالی ، دچار مضیقه هست ، ندارد که بدهد ،چکار کند ؟چرا شخصیت مردم را هدف قرار می دهید؟ چرا روی بیماری را که ندارد و نمی تواند بیش از این هزینه کند را سرخ می کنید؟ رحم کنید .کجای دنیا را گرفتید و چی خواهید برد؟
بهتر است برای موارد ذکر شده قوانین مدّوَنی لحاظ گردد و مدت معلومی برای جواب آزمایش و احوال بیمار ثبت گردد.
البته خدا وکیلی هستند پزشکانی که شرف انسانی خود را با تمام دنیا عوض نمی کنند و صادقانه بر امضایی که زیر سوگندنامه “بقراط”زده اند ، وفادارند و چنان هوای بیماران خود را دارند که از بعضی بیماران که توان مالی ندارند ،حتی ویزیت هم نمی گیرند و اگر داخل اتاق معاینه متوجه وضع مالی بیمارشان شوند،به منشی خود دستور برگشت حق ویزیت را می دهند که باید به پیشگاه این پزشکان بامرام و با وجدان ومنصف سرتعظیم وادب فرود آورد .
متاسفانه این مورد بی انصافی در اکثر مقاطع جامعه و شغلی واداری ریشه دوانیده است .
یکی از دوستانم را دیدم که خیلی پَکر و دَمَق بود ،جویای علت شدم ،گفت این املاکی ها تیشه به ریشه مستاجران می زنند و کسی هم نیست به دفتر دستک اینان رسیدگی کند.می گفت املاکی ها ، زیر پای صاحبخانه ها می نشینند و مستاجران را له ولَورده می کنند،ناراحت بود از اینکه تا همین خرداد امسال اجاره خانه پسرم با هشتادمیلیون رهن و یک میلیون وسیصد تومان اجاره بود (در شهرسهند) با ترفند موذیانه املاکی اجاره را به سه برابر ونیم افرایش داده ،حدود چهار میلیون تومان کرده.آخه این انصاف هست؟ کجای قانون مالک و مستاجر قید شده که اجاره مستاجر به طور ناگهانی سه ونیم برابر افزایش یابد؟ متاسفانه فراموش کردیم که خداوند مهربان ناظر براعمال ماست ،همانگونه که سریع جزای کارهای قبیح و بی انصافی های ما را می دهد،همانگونه هم سریع پاداش نیکوکاری های ما را می بخشد .با مردم و به خصوص ناتوانان مالی که پناهی جز دادار یکتا ندارند، مهربان باشیم .خدایی که این بندگان را خلق کرده،همان قادر بی همتایی است که ما را آفریده .پس انصاف نگه دار برادر.همین!

About Author