نان بی‌کیفیت و صف‌های طولانی

تبریز این روزها نه با بوی خوش نان که با صف‌های کش‌دار و گلایه‌های بی‌پاسخ مردم شناخته می‌شود. در حالی‌که وعده‌های مسؤولان برای اصلاح وضعیت نانوایی‌ها هنوز در حد شعار باقی مانده، گرانی افسارگسیخته نان و افت چشمگیر کیفیت آن، زنگ خطر تازه‌ای را برای معیشت و سلامت مردم به صدا درآورده است.

در شهری که قرن‌ها صدای قدم‌های نانواها با سحرگاهان در هم آمیخته و عطر نان تازه جزئی جدانشدنی از هویت تبریزی‌ها بوده، این روزها صف‌های طولانی، گلایه‌های بی‌پایان و نان بی‌کیفیت، تصویری متفاوت از آنچه باید باشد، ترسیم می‌کند. نان، این قوت غالب مردم، دیگر نه‌تنها گرما و آرامش سفره‌ها را تأمین نمی‌کند، بلکه خود به یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های معیشتی تبدیل شده است. در سکوت برخی مسئولان و وعده‌های نیمه‌تمام، آنچه باقی مانده، حسرت مردم برای لقمه‌ای نان سالم، باکیفیت و در شأن این مردم صبور است.
نان آزاد، قیمت افسارگسیخته؛ مسئولان در حاشیه، مردم در صف پس از تعطیلات نوروزی، روزهای تبریز با صف‌های طولانی‌تر و نارضایتی‌های بیشتر از گذشته آغاز می‌شود. نانوایی‌هایی که زمانی مأمنی برای بوی گرم و خوش نان بودند، اکنون بیش از هر زمان، یادآور بی‌اعتمادی، گلایه و سردرگمی‌اند. در حالی‌که مسئولان استانی همچنان در سکوت به سر می‌برند، افزایش قیمت نان در نانوایی‌های آزادپز تبریز به‌ویژه در هفته‌های اخیر، تا مرز ۷۰ درصد رسیده و موجی از نارضایتی عمومی را در پی داشته است؛ افزایشی که به‌گفته شهروندان، بدون هیچ‌گونه اعلام رسمی یا نظارت موثر رقم خورده است.
با این حال، «داوود گرشاسبی» فرماندار تبریز در واکنش به این موضوع اظهار داشت: ما هنوز نان را گران نکرده‌ایم. موضوع افزایش قیمت‌ها به استان و همچنین تهران گزارش شده و هنوز میزان نهایی افزایش اعلام نشده است. بنابراین در شرایط فعلی، نباید افزایش قیمتی اتفاق بیفتد. نان دولتی یارانه‌ای همچنان بدون تغییر عرضه می‌شود و نانوایی‌های آزادپز، خارج از این چرخه فعالیت دارند.وی در ادامه با اشاره به وضعیت نانوایی‌های آزادپز تصریح کرد: «این واحدها در شرایطی شناور قرار دارند و افزایش قیمت در آن‌ها قطعی است؛ چرا که قیمت آرد برایشان از کیلویی ۶۰۰ تومان به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است. در این زمینه، اداره غله مسئول مستقیم شرایط موجود است.»این سخنان، در حالی مطرح می‌شود که شهروندان با افزایش قیمت نان و نبود نظارت محسوس، روز به روز بیش‌تر نسبت به وضعیت معیشتی و تأمین یکی از اصلی‌ترین اقلام خوراکی خود احساس نگرانی می‌کنند.
وعده‌هایی برای اصلاح، اما با طعم ناامیدیدر نخستین روزهای آغاز به کار بهرام سرمست به عنوان استاندار آذربایجان شرقی، وعده‌هایی مبنی بر اصلاح سیاست‌های نانوایی‌ها، بهبود کیفیت نان و کاهش صف‌ها داده شد. اما امروز، شهروندان با نگاه‌های پرسشگر به تابلوهای زردرنگی که روی شیشه نانوایی‌ها نصب شده، خیره می‌مانند؛ «این نانوایی آزادپز است.سوالی که در ذهن بسیاری نقش بسته آن است: آیا این همان تغییر وعده‌داده‌شده بود؟انتقاد صریح امام جمعه تبریزدر این میان، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مطهری‌اصل، امام جمعه تبریز، با انتقاد از وضعیت موجود گفت:همواره موضوع نظارت بر قیمت نان مطرح می‌شود اما مسئولان باید علاوه بر قیمت، به فکر کنترل کیفیت آن نیز باشند و نظارت کافی را در این راستا انجام دهند.سلامت مردم در گرو نان باکیفیتوی با تأکید بر تأثیر کیفیت نان بر سلامت مردم افزود: پایین بودن کیفیت نان زمینه‌ساز ایجاد مشکلات بسیاری برای بدن افراد است. نان بی‌کیفیت سبب سوءهاضمه می‌شود، اما در مقابل، نان باکیفیت، دستگاه گوارش را تنظیم می‌کند.خاطراتی از نانوایی پدر؛ از تعهد تا امروزمطهری‌اصل با یادآوری خاطراتی از پدر مرحوم خود که نانوا بود، گفت:ایشان شب‌ها ساعت دو یا دو و نیم به مغازه می‌رفتند و اجازه می‌دادند تا خمیر نان حدود چهار ساعت مانده و به عمل آید. اما حالا برخی نانواها به خودشان حتی زحمت و اجازه بار آمدن خمیر را نمی‌دهند و همین سبب مریض شدن کسانی می‌شود که از این خمیر و نان استفاده کرده‌اند.
کیفیت آرد؛ گره‌ای در کار نانواهاامام جمعه تبریز در ادامه با اشاره به مشکلات کیفیت آرد نیز تصریح کرد:البته نانواها در برخی موارد نیز حق دارند، چرا که گاه به دلیل کمبود کیفیت آرد، نمی‌توان نان باکیفیت پخت.مطالبه‌ای روشن: نان بهتر در قبال قیمت بیشترنماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی با تأکید مجدد بر لزوم توجه به کیفیت نان خاطرنشان کرد: اگر قیمت نان گران‌تر می‌شود، باید در مقابل، نان باکیفیت تحویل مردم داده شود و در این راستا، نظارت مسئولان مربوطه امری لازم و ضروری است.

About Author