لزوم هوشمند سازی مدیریت حمل و نقل شهری

مدیریت تقاضای حمل و نقل یکی از مهمترین ارکان مدیریت سیستمهای حمل و نقل است. یکی از راهکارهایی که با افزایش ازدحام ترافیکی و افزایش روزافزون روند تولید و استفاده خودروهای شخصی به نظر می‌رسد، افزایش ظرفیت معابر است. حال آنکه با افزایش شبکه راه‌های شهری و افزایش ظرفیت هر معبر، در صورتی که تقاضای سفر کنترل نشود منجر به ترغیب به استفاده از خودرو شخصی و در نتیجه ازدحام ترافیکی بیشتر، افزایش سرانه مالکیت خودرو، آلودگی هوا و افزایش زمان سفرهای درون شهری خواهد شد. لذا مدیریت تقاضای سفر به عنوان یکی از مهمترین مولفه‌های مدیریت سیستمهای حمل و نقل حائز اهمیت فراوانی است.
یکی دیگر از ارکان موثر بر سیستم حمل و نقل شهری بحث مدیریت کاربری زمین یا کاربری اراضی است. زیرا کاربری‌ها از طریق شبکه راه‌های شهری به سیستم حمل و نقلی متصل هستند. در واقع ترکیب این دو مولفه ساختاری یکپارچه را تشکیل می‌دهد که تغییرات یکی بر دیگری تأ ثیرگذار خواهد بود. مهمترین تأثیر کاربری زمین بر سیستم حمل و نقل شهری، تغییر در نرخ جذب و تولید سفرهای شهری است که در بحث عارضه سنجی ترافیکی و اهمیت آن پیش از احداث کاربری به آن پرداخته شده است.

کنترل و مدیریت بهتر ترافیک

سیستم‌های حمل و نقل هوشمند طیف وسیعی از اطلاعات را از وسایل نقلیه و زیرساخت‌ها جمع آوری می‌کنند. سپس این داده‌ها را برای کنترل جریان ترافیک به روشی که ظرفیت و کارایی را بهینه می‌کند، تجزیه و تحلیل می‌کند و به مدیران سازمان اجازه می‌دهد تا آن‌ها را در زمان مناسب به کار بگیرد. این ویژگی به ویژه برای مشاغلی که حتی کوچکترین تأخیر ممکن است هزینه زیادی داشته باشد بسیار مفید است و می‌تواند میزان تأخیر و هزینه‌های آن را به حداقل ممکن خودش برساند که بسیار مهم و قابل‌توجه به شمار می‌آید.
به عنوان مثال، زمانی که حسگرها اضافه بار را در یک بزرگراه گزارش می‌دهند، ترافیک ورودی را می‌توان به طرفین تغییر مسیر داد تا جریان ترافیک کاهش یابد و شلوغی سریع‌تر حل شود.. این سیستم می‌تواند این کار را به صورت تطبیقی انجام دهد، به این معنی که به راحتی قادر است تا هرگونه تغییر در جریان ترافیک تشخیص دهد و واکنش لازم به آن را نشان دهد.

کاهش آلودگی هوا و صوتی، ازدحام و مصرف انرژی

سیستم حمل و نقل هوشمند به طور کامل روی خودروها، فاصله بین آن‌ها و ترافیک نظارت و پایش انجام می‌دهد. به این صورت سیستم می‌تواند متوجه شود که آیا مصرف سوخت، انرژی و میزان ترافیک عادی است یا نیاز به ترمیم دارد. در صورت معمولی‌نبودن این موارد، اقدامات لازم برای حل‌کردن آن را به شما اطلاع می‌دهد تا در سریع‌ترین زمان ممکن این کارها را به انجام برسانید. به این صورت میزان مصرف انرژی و سوخت و ترافیک به شرایط عادی بر می‌گردد.

علی مرادیان
کارشناس حمل و نقل شهری

About Author