آلودگی شدید هوای تبریز و قصه پرغصه درخت مصنوعی شهرداری !

در حالی که میزان آلودگی هوای تبریز در ساعات صبح دیروز / دوشنبه/ تشدید شده و نسبت به روزهای گذشته افزایش یافته بود، باید مدیریت بحران نسبت به موضوع مهم سلامتی مردم توجه بیشتری می کرد و تعطیلات مدارس نیز جدی گرفته می شد.
به گزارش ایرنا، بنابر اعلام مرکز پایش کیفی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی اکنون شاخص کیفی هوای کلانشهر تبریز بر اساس ذرات ۲.۵ میکرون برابر با عدد ۱۵۱ و ناسالم برای تمام گروه ها اعلام شده است، اما برخلاف روزهای گذشته که شرایط کیفی هوا به نسبت متعادل تر بود.
این در حالی است که دانش آموزان تمام مقاطع تحصیلی در شهرستان تبریز در نوبت صبح روانه مدارس شدند و هیچ اطلاعیه ای از سوی مدیریت بحران آذربایجان شرقی از طریق رسانه ها منتشر نشد.
گفتنی است در روزهای هفدهم و هجدهم آذر ماه جاری با وجود اینکه شاخص کیفی هوای تبریز روی اعداد ۱۳۵ تا ۱۴۵ بود، مدارس مقاطع تحصیلی ابتدایی و دوره اول متوسطه تعطیل اعلام شد.
مرکز پایش کیفی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی شاخص کیفی هوای تبریز در متوسط ۲۴ ساعته گذشته و از ساعت ۶ دیروز تا ۶ / دوشنبه/ بر اساس ذرات ۲.۵ میکرون را برابر با عدد ۱۲۵ و در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس اعلام کرده است.
گزارش ایرنا حاکی است ایستگاه میدان نماز تبریز شاخص آلودگی بر اساس ذرات ۲.۵ میکرون را برابر با عدد ۱۶۱ نشان می دهد.
بسیاری از مردم در تماس با ایرنای مرکز تبریز ابراز گلایه کرده و از اینکه سلامت مردم به خصوص دانش آموزان به بازیچه تصمیمات نادرست عده ای تبدیل شده است، ابراز تاسف و انتقاد کردند.
این در حالی است که سال گذشته معاون برنامه ریزی شهردار تبریز به هنگام بهره برداری از پروژه درخت مصنوعی! اعلام کرد :استفاده از این دستگاه می‌تواند تبریز را به نقطه‌ای برساند که آلودگی هوای آن هرگز از حد مجاز فراتر نرود.
جهت استحضار مخاطبین محترم ساقی آذربایجان عین اخبار منتشره در رسانه های کشوری و استانی در سال ۱۴۰۲ در این خصوص منتشر می شود :

نخستین درخت مصنوعی کشور در تبریز نصب شد

نخستین درخت مصنوعی با هدف پیشگیری از آلودگی هوا در تبریز نصب شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، درخت مصنوعی (درخت صنعتی) نام دستگاهی است که در جذب آلودگی هوا به اندازه ۷۵۰۰ اصله درخت سوزنی کارکرد دارد و از طرفی می‌تواند سالانه ۶۱ میلیون متر مکعب هوا را تصفیه کند.
نخستین نمونه این درخت که به همت شهرداری تبریز ساخته شده، در سه راه امین (میدان کهن) نصب شد.
با توجه به آلودگی هوای تبریز بخصوص در فصول بارش و مواقع وارونگی هوا، قرار است به تعداد مورد نیاز از این دستگاه تولید شده و در نقاط پر تردد و آلوده از جمله هسته مرکزی شهر و همچنین پالایشگاه و مناطق صنعتی نصب شود.
در این راستا نخستین درخت مصنوعی که ویژگی مبلمان شهری دارد و از ظاهر متناسب بومی و کاربردی دو وجهی برخوردار است، در هسته مرکزی شهر نصب و به بهره برداری رسید.
هزینه ساخت هر درخت مصنوعی بسیار کمتر از تأثیر کارکرد آن در کاهش آلودگی هوا است.
سرپرست معاونت برنامه ریزی شهرداری تبریز در خصوص نحوه تهیه و تولید درخت صنعتی می‌گوید: درخت مصنوعی تصفیه هوا نوعی دستگاه است که به اندازه یک سماور برقی، برق مصرف می‌کند و خوشبختانه مواد اولیه و سوخت شیمیایی آن بسیار ارزان قیمت و به وفور در دسترس است. در واقع همان مواد اولیه ای که در محلول‌های بارش استفاده می‌شود، در این درخت صنعتی به کار گرفته شده و ما متوجه شدیم که این محلول، تقریباً کارکرد همان محلولی را دارد که کشور آمریکا آن را تولید و با هزینه‌ای گزاف به کشورهای دیگر از جمله مکزیک می‌فروشد. این در حالیست که شهرداری تبریز توانسته با هزینه‌ای بسیار کم و با استفاده از مواد و عناصر بومی، به تولید این مواد شیمیایی دست یافته و با ساخت دستگاهی که همه تجهیزات آن بومی است، در راستای کاهش آلودگی هوا به کار گیرد.

تصفیه سالانه ۶۱ میلیون متر مکعب هوا

به گفته تیزپاز، این دستگاه که برای اولین بار در کشور و توسط شهرداری تبریز ساخته شده، قادر است معادل چهار هکتار درخت سوزنی که برابر با ۷۵۰۰ اصله درخت سوزنی است، تصفیه هوا انجام دهد و از طرفی می‌تواند سالانه ۶۱ میلیون متر مکعب هوا را تصفیه کند. وی اعتقاد دارد که استفاده از این دستگاه می‌تواند تبریز را به نقطه‌ای برساند که آلودگی هوای آن هرگز از حد مجاز فراتر نرود. با اینکه اکنون تنها یک دستگاه درخت مصنوعی در اصفهان وجود دارد، اما کارکرد آن بسیار متفاوت از دستگاه ساخته شده در تبریز دارد و دستگاهی که در یکی از کلانشهرهای کشور نصب شده، سیستم جلبکی دارد و تنها به اندازه دو درخت طبیعی کارکرد دارد.
البته درخت مصنوعی یا هر عنوان دیگر که دارای سیستم درست تصفیه هوا باشد می تواند در بخش محدودی از محیطهای بسته یا روباز موثر واقع شود اما اینکه ادعا گردد این درخت مصنوعی می تواند تبریز را به نقطه‌ای برساند که آلودگی هوای آن هرگز از حد مجاز فراتر نرود قطعا ادعای نادرستی بود که اکنون پس از گذشت ۱۸ ماه از رونمایی این درخت مصنوعی نادرستی این ادعا اثبات می شود !

رسول برگی رییس وقت شورای شهر تبریز:
تاثیرات این گونه اقدامات در آینده نزدیک در پاکی هوای تبریز مشهود خواهد بود.

نیز در اردیبهشت سال ۱۴۰۲ به گزارش شهریار، حجت الاسلام والمسلمین رسول برگی در یکصد و سی و پنجمین جلسه شورای اسلامی شهر تبریزگفت :حذف نمک‌پاشی و استفاده از محلول و همچنین نصب درخت مصنوعی را از دیگر اقدامات موافق با محیط زیست عنوان کرد و گفت: تاثیرات این گونه اقدامات در آینده نزدیک در پاکی هوای تبریز مشهود خواهد بود.
برگی افزود: علی‌رغم فعالیت صنایع بزرگ هم‌چون پالایشگاه و پتروشیمی در اطراف شهر، باعث افتخار است که تبریز پاک‌ترین شهر ایران عنوان شده است.

خداحافظی با آلودگی هوای تبریز

اما خبر شهریارنیوز ارگان خبری شهرداری تبریز از ساخت نخستین درخت مصنوعی که برابر با ۷۵۰۰ درخت سوزنی است با این تیتر قابل تامل است :
خداحافظی با آلودگی هوای تبریز/ دستگاهی تمام‌بومی، ارزان‌تر از ساخت آمریکا!
ششمین دوره مدیریت شهری تبریز در حدود یک و نیم سالی که از عمر خود سپری کرده، اقدامات عمرانی و شهری متعددی را انجام داده که عمده ترین آنها مربوط به پروژه های راکد و غیرفعال بوده است. در کنار این اقدامات عمرانی، اما شهرداری تبریز با مشارکت دانشکده شیمی دانشگاه تبریز به یک دستاورد علمی با عنوان درخت مصنوعی دست یافته که به زودی از آن رونمایی می کند.
حال جا دارد نهادهای نظارتی با بررسی این موضوع دلیل ادعاهای نادرست و غیرعلمی و اغفال کننده برخی مسئولان را پیگیری نمایند تا ضمن جبران خسارت مادی و معنوی به شهر و شهرداری و اعتماد عمومی شهروندان ، برخورد تنبیهی با اینگونه افراد بعمل آید تا باعث امیدواری مردم به اصلاح سیستم مدیریتی در استان گردد. البته که شورای شهر تبریز نیز به قول یکی از اعضای این شورا ارزش خود را از دست داده و حتی قادر نیست جلوی اینگونه موارد بدیهی را هم بگیرد!
همچنین شهردار تبریز در زمان رونمایی از این درخت مصنوعی اظهار کرده بود : درخت مصنوعی به جای ۷۵۰ درخت اکسیژن خواهد داد !

About Author