اختصاصی ساقی آذربایجان/ گزارش از: وحید خدادادی
فردا روز موعود است و انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی همزمان با سراسر کشور در استان آذربایجان شرقی و تبریز برگزار خواهد شد. در این دوره و از این استان بیش از ۷۰۰ کاندیدا برای کسب کرسی های بهارستان ثبت نام کرده اند. در این بین و در وانفسای مسمومیت شدید موجود در فضای مجازی و بستر شبکه اجتماعی اینستاگرام و به تعطیلات رفتن فعالان رسانه ای و رسانه های محلی که یک خط نقد کارشناسی در این مدت منتشر نکردند و با توجه به اهمیت جایگاه مجلس و نقش حیاتی آن در اداره کشور، نیاز است برخی مسائل بی پرده با شهروندان در میان گذاشته شود تا اصلح ترین انتخاب بر کرسی سبز بهارستان تکیه زند. در این بین همانطور که مخاطبان عزیز هم استحضار دارند پیش تر و قبل از شروع هفته تبلیغات و طی نامه های رسمی به ۱۹ نماینده فعلی استان درخواست کردیم تا پرسش های مطروحه در سطح ملی و استانی و البته حوزه انتخابیه شان را که عمدتا مطالبه اصلی شهروندان است در قالب یک گفتگوی مکتوب و ویدئویی پاسخ دهند و البته در این راه ریالی هم طلب نکردیم تا اولا بهانه دست شان ندهیم و ثانیا اجرای وظیفه ملی و دینی و رسانه ای در فضایی بی غل و غش انجام گیرد. از سویی دو امر مسلم و بدیهی مطالبه گری و جهاد تبیین که مورد توجه کلان نظام نیز می باشد و بارها مقام معظم رهبری در فرمایشات شان بر آن تاکید داشته اند، جامه عمل بپوشد. بارها از طریق فضای مجازی، پیامک، تماس تلفنی با نمایندگان و اعضای ستاد و البته مسئولان دفترشان تقاضای خود را به کرات تکرار کردیم و نهایتا مسعود پزشکیان از میان ۱۹ نماینده مجلس این دعوت را لبیک گفت و با حضور در استودیوی ساقی آذربایجان پاسخگوی سوالات گردید که متن مکتوب و ویدئویی آن نیز در بستر روزنامه و فضای مجازی منتشر گردید.
لذا با این پیش زمینه باید به اطلاع شهروندان عزیز و مخاطبان برسانیم که کسی را جرات نشستن روی صندلی مطالبه نبود و این افراد بعنوان وکلای مردم این استان از پاسخگویی به هر بهانه ای طفره رفتند و بی تناسب نیست اگر اسم این نوشته را الفرار بگذاریم! نداشتن وقت و سرمان شلوغ است و … از دم بهانه های بنی اسرائیلی هستندکه اگر وقت نداشتند چطور در شبکه سهند و ایرنا حاضر شدند؟ جوابش ساده است چون گفتگو در این رسانه ها یکطرفه است و مطالبه گری نیست! همین چند روز پیش هم مدیر کل شبکه استانی سهند در پاسخ به انتقاد ما در رابطه با یکطرفه بودن این برنامه ها گفت که دعوت کردیم و نیامدند و برخی هم که آمدند وسط برنامه فرار کردند! البته گفتگو و مطالبه از این دوستان به اندازه ای راحت است که این توان را داشتیم که با هر ۱۹ نماینده استان یکجا مناظره و گفتگو برگزار کنیم و به تعبیر ما ترک زبانان”دوزاخ دووار دیبینه” !
اما چه می شود که تنها پزشکیان ریسک حضور را پذیرفت و بقیه آقایان و بانوان یا کلا به تماس ها جواب ندادند و دعوت نامه را دیدند و زحمت یک تشکر و عذرخواهی ساده را هم به خود ندادند و یا اصلا در دسترس نیستند! جهت اطلاع افکار عمومی باید بگوییم که دلیل این عدم حضور اظهر من الشمس است و وقتی برخی از شماها چهار سال خورده اید و خوابیده اید و بخش عمده ای از مصوبات شما به ضرر مردم بوده است، باید هم از پاسخگویی فراری باشید. در ایام تبلیغات یک خط برنامه ندادند و چرایی حضورشان را نگفتند و آنچه بر زبان داشتند گلایه از زمین و زمان بود وغافل از آن که این عزیزان یکی از بزرگترین متهمان وضعیت موجودند. شما وکلای ملت هستید، وکیل باید پاسخگوی موکلانش باشد، این که فقط در ایام یکی دو ماهه مانده به انتخابات یاد مردم می افتید و در منازل و مساجد شام و ناهار پخش می کنید و اعضای ستادتان به غیر اخلاقی ترین شکل ممکن به جان هم بیافتند، اصلا خصیصه خوبی به شمار نمی رود. در این بین لازم بود تا دغدغه ها و مطالبی که قرار بود در حین مصاحبه با این عزیزان مطرح شود را در این مقال مطرح می کنیم تا مردم هم در صورت صلاحدید بر اساس چنین فاکتورهایی مطالبه گری نمایند، باشد که سره از ناسره مشخص و تشت رسوایی دروغگویان و بی کفایتان از بام ها فرو ریزد. از نکات جالب توجه فارغ ازنحوه عملکرد آقایان در مجلس موضوع حضور و غیاب هاست. یکی از بدیهی ترین و ابتدایی ترین وظایف نمایندگی حضور مستمر در جلسات علنی، غیر علنی و جلسات کمیسیون هاست! این کار یک وظیفه شرعی، قانونی و مدنی است تا اولا حقوقی که بعنوان وکیل مردم می گیرند، حلال باشد و ثانیا مشمول الذمه موکلینشان نباشند چنانچه غیبتشان منجر به ضایع شدن حقی از سوی آنان شود. مدت هاست که شاهد “پدیده نمایندگان غایب”درجلسات رسیدگی به طرح ها ولوایح مربوط به شئونات زندگی مردم هستیم که متاسفانه این غیبت ها وعدم حضور دربررسی لوایح ورای ندادن ها عملا باعث تضییع حقوق مردم شده و می شود و معلوم هم نیست که دوستان چه کار مهم دیگری دارند که از حضور در جلسات معذورند!؟ از طرفی پدیده شوم دیگری که با آن مواجهیم آرا ممتنع در برخی از لوایح و طرح های حساسی است که سروکارش با سرنوشت یک جامعه گره خورده است و از آن جمله می توان به بررسی برنامه هفتم توسعه، لایحه بودجه و طرح عفاف و حجاب در همین چند ماه اخیر اشاره کرد که آرا ممتنع در آن کم نبوده و البته که حتی یک رای در لوایح و طرح هایی از این دست باز زیاد است. برای پی بردن به عمق فاجعه و ابعاد گسترده آن سری به آمار زدن خالی از لطف نخواهد بود. آمار زیر نه تنها ازعمق فاجعه خبر می دهد بلکه حکایت از بی تعهدی برخی نمایندگان غایب مجلس دارد و چه بسا مشکل از آنجا ناشی می شود که اصولا در قانون سازوکار مشخصی نیز برای برخورد بااین تخلف ملی وعمومی پیش بینی نشده است!
این خلا نهایتا منجر به وضعیتی شده است که در ادامه از نظرتان می گذرد:
۱- درزمان تصویب اجرای آزمایشی لایحه عفاف وحجاب ۸۹ نفرغایب بودند!
۲- درزمان تصویب کلیات طرح شفافیت آرای قوای سه گانه ۷۰نفرغایب بودند!
۳- درزمان تصویب کلیات بودجه ۱۴۰۳تعداد ۶۸ نفرغایب بودند!
۴- درزمان تصویب افزایش سن بازنشستگی ۶۶ نفرغایب بودند!
۵- درزمان تصویب لایحه رتبه بندی معلمان ۶۴ نفرغایب بودند!
۶- درزمان تصویب کلیات برنامه هفتم ۶۲ نفرغایب بودند!
۷- درزمان تصویب اصلاح موادی ازقانون انتخابات مجلس ۶۱ نفرغایب بودند!
۸- درزمان تصویب رد کلیات بودجه ۱۴۰۳تعداد ۵۴ نفرغایب بودند!
۹- درزمان تصویب مسکوت ماندن تشکیل وزارت بازرگانی ۴۵نفرغایب بودند!
۱۰- درزمان تصویب لایحه امنیت زنان۴۴نفرغایب بودند!
در راس امور بودن مجلس اقلا در بینش سیاسی امام راحل و نیز آشنایی بهتر شهروندان با وکلایشان ایجاب می کرد تا وضعیت نمایندگان استان در این رابطه هم بررسی شود. روی همین اصل و به استناد سامانه شفافیت آراء نمایندگان هیچ یک از نمایندگان استان در بین ۱۰ نماینده فعال و حاضر در مجلس حضور ندارند!
فعال ترین نماینده استان در مجلس محمد حسین فرهنگی است که طبق آمار موجود در سامانه شفافیت آرای نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در ۸۹ درصد جلسات حاضر بودهاند و در ۱۸۳۰ مورد رای گیری مشارکت کرده است که از این تعداد ۱۲۵۷ رای موافق، ۵۰۴ رای مخالف و ۲۴ رای نیز ممتنع داشته است. ایشان در ۴۵ مورد نیز، علیرغم حضور در مجلس، عدم مشارکت داشتهاند.
نماینده فعال بعدی احمد علیرضا بیگی است که او نیز در ۸۹ درصد جلسات مجلس شرکت کرده و در ۱۸۳۸ مورد رای گیری مشارکت داشته است، که از این تعداد ۱۳۹۶ رای موافق، ۳۸۵ رای مخالف و ۱۳ رای نیز ممتنع داشته است، ایشان در ۴۴ مورد نیز، علیرغم حضور در مجلس، عدم مشارکت داشتهاند.
نماینده فعال بعدی روح الله متفکر آزاد است که در ۸۸ درصد جلسات مجلس حضور داشته و در ۱۸۰۷ مورد رای گیری مشارکت کرده است، که از این تعداد ۱۴۴۴ رای موافق، ۲۸۲ رای مخالف و ۱۰ رای نیز ممتنع بودهاند. ایشان در ۷۱ مورد نیز، علیرغم حضور در مجلس، عدم مشارکت داشتهاند.
بر همین اساس آقایان پزشکیان، منادی نیز تاکنون در سامانه شفافیت آراء نمایندگان عضو نشده اند. اما همین رویه برای نمایندگان شهرستان دگرگونه است و افرادی که در سامانه ثبت نام کرده اند عمدتا در پایین جدول حضور دارند.
حاتمی نماینده کلیبر در یک چهارم جلسات مجلس غایب بوده و در ۱۳۸۱ مورد رای گیری مشارکت کرده است، که از این تعداد ۷۱۱ رای موافق، ۱۲۲ رای مخالف و ۲۵ رای نیز ممتنع بودهاند. ایشان در ۵۲۳ مورد نیز، علیرغم حضور در مجلس، عدم مشارکت داشتهاند که آمار قالب ملاحظه و تانی می باشد.
وضعیت نماینده سراب به مراتب ضعیف تر است و در نیمی از جلسات مجلس غایب بوده است. داودی در مدت حضور خود در مجلس شورای اسلامی، در ۱۰۵۵ مورد رای گیری مشارکت کرده است، که از این تعداد ۷۳۰ رای موافق، ۱۶۸ رای مخالف و ۲۰ رای نیز ممتنع بودهاند. ایشان در ۱۳۷ مورد نیز، علیرغم حضور در مجلس، عدم مشارکت داشتهاند.
شیخ محمد باقری بناب نیز در ۳۴ درصد جلسات مجلس غایب بوده و در ۱۳۴۷ مورد رای گیری مشارکت کرده است، که از این تعداد ۷۴۹ رای موافق، ۲۵۹ رای مخالف و ۳۷ رای نیز ممتنع بودهاند. ایشان در ۳۰۲ مورد نیز، علیرغم حضور در مجلس، عدم مشارکت داشتهاند که مثل حاتمی نماینده کلیبر در این مورد صاحب رکورد است. در شمای کلی حاتمی با ۵۲۳ مورد عدم مشارکت، جعفر راستی نماینده شبستر با ۵۱۶ مورد عدم مشارکت و باقری بناب با ۳۰۲ مورد و علی علیزاده نماینده مراغه با ۳۶۵ مورد عدم مشارکت از پیشتازان این عرصه هستند و حال باید به شهروندان حوزه انتخابیه خود توضیح دهند که چرا این مقدار غیبت و حتی در صورت حضور عدم مشارکت داشته اند. برخی از دوستان به اندازه ای غیبت داشته اند که برای حضور مجددش در مجلس نیاز است که با اولیای خود تشریف بیاروند. در رابطه با سامانه شفافیت آراء نمایندگان مسئله عدم حضور آن ها در این سامانه است. از میان ۱۹ نماینده استان ۱۱ نماینده یعنی فرهنگی، متفکر آزاد، بیگی، تاج الدینی، داوودی، راستی، حاتمی، باقری بناب، اسماعیلی، امینی و علیزاده در این سامانه ثبت نام کرده اند و این به این معناست که بقیه ۸ نفر یعنی معصومه پاشایی، مسعود پزشکیان، علیرضا منادی، محرم زاده، نوری،حسینی، دهقانی و موسوی صلاح ندیده اند تا موکلینشان از نمره انضباطی و فعالیت شان در مجلس اطلاع یابند. نکته آخر در این رابطه مربوط به نحوه فعالیت نمایندگان است که در این بخش نیز آمار جالبی وجود دارد. در این فقره فرهنگی با ۳۴ طرح پیشنهادی رکورددار است و جعفر راستی با ۵ طرح در رتبه بعدی قراردارد و بقیه نمایندگان هیچ طرح پیشنهادی در این ۴ سال مجلس نداشته اند.
از موضوع شفافیت که بگذریم، مسئله مهم دیگر که شهروندان عزیز باید به آن دقت کافی داشته باشند بحث مطالبه گری است. ما در این رسانه پرسش های مطروحه را در دو بخش ملی، استانی طبقه بندی کردیم و مهم ترین مسئله در بخش ملی مربوط به رای نمایندگان استان به طرح های جنجالی نظیر افزایش سن بازنشستگی، حذف ارز ترجیحی، طرح عفاف و حجاب، مالیات بر عایدی سرمایه، صیانت از فضای مجازی، حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و طرح مولد سازی می باشد که شایسته است در محفل های انتخاباتی از آقایان در رابطه با چند و چون آراء شان مطالبه گری شود و چنانچه قبول دعوت می کردند و در گفتگوی ما حضور می یافتند، این موضوعات را مطرح میکردیم. بخش دوم در رابطه با مسائل و مشکلات کلان استان است و میزان تلاشی که نمایندگان در رابطه با حل این مسائل دارند و نیز چرایی وضعیت فعلی استان بر اساس شاخص ها و آماری که مرکز پژوهش های مجلس ارائه کرده است.
فردا روز رای گیری است و امیدواریم شهروندان عزیز با لحاظ مطالب گفته شده افرادی راهی بهارستان کنند که برای وضعیت آشفته تبریز و استان و معضلات اقتصادی کشور راهگشا باشند و بتوانند مجلس را به جایگاه اصلی خود بازگردانند، به امید تحقق این خواسته!
پست های مرتبط
ترخیص آسان وسائط نقلیه در هفته فراجا
جادههای آذربایجانشرقی فرسوده است
دستگیـری اراذل و اوباش در تبریــز