رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز سهشنبه در نشست دولتهای جهان در دوبی گفت که به دیپلماسی در قبال ایران معتقد است.
گروسی در پاسخ به سوال مجری برنامه که درباره گزارشهای او در خصوص ایران پرسیده بود گفت: همه [چیزهایی که درباره ایران میگویم] واقعیت هستند. ما در اینجا دستور کار سیاسی نداریم. اگر ایران میخواهد برنامه هستهای نیروگاهی داشته باشد- که الان دارند- میتوانند آن را داشته باشند و مشکلی با آن نداریم.»
بازرسهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سالهای گذشته بارها از تأسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند، اما هرگز مدرکی دال بر انحراف این برنامه از مقاصد صلحآمیز به سمت مقاصد نظامی پیدا نکردهاند.
مدیر کل آژانس اتمی در عین حال گفت که ایران باید برای داشتن برنامه هستهای با نظام بازرسیها موافقت کند. رافائل گروسی در ادامه جمهوری اسلامی ایران را به عدم همکاری با نهاد دیدهبان هستهای سازمان ملل متهم کرد.
«محمد اسلامی»، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران مهرماه سال جاری گفته بود که آژٰانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۲۷ بازرس تأییدشده در ایران دارد. تهران در عین حال با فشارهای یکجانبه بر خود برای اجرای یکجانبه مفاد برجام را رد کرده است.
گروسی تصریح کرد: «آنها باید یک سیستم بازرسی داشته باشند که با کاری که انجام میدهند متناسب باشد؛ اما آنها کماکان رویه عدم پاسخدهی و عدم همکاری با آژانس را ادامه میدهند.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در سخنان خود در مهرماه یادآورشده بود: هیچ فعالیتی که دور از دسترس و اطلاع آژانس باشد در جمهوری اسلامی نداریم و قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها بر ما حاکم است. از زمانی که تحریمها را لغو کنند طبیعی است که ما نیز همه مفاد برجام را اجرا میکنیم.
این مقام سازمان ملل در ادامه مدعی شد که به تازگی در نقاط مختلف دنیا به راحتی درباره سلاحهای هستهای صحبت میشود. او گفت: «به تازگی در جاهای مختلف از جمله در ایران خیلی راحت درباره سلاحهای هستهای صحبت میشود. اخیراً یک مقام بلندپایه گفت که ما همه اجزا را داریم فقط روی هم سوار نشدهاند. پس اجازه دهید من بدانم چه چیزهایی دارید، چون شما یک عضو کشور انپیتی هستید و هیچ وقت قرار نیست شما بر اساس تصمیم خودتان سلاح هستهای داشته باشید. ما این را نه تنها در ایران بلکه در کشورهای دیگر هم میبینیم.»
رافائل گروسی در ادامه به مقایسه برنامه هستهای ایران و کره شمالی پرداخت و گفت: «اجازه بدهید برای شما یک مثال بزنم. به مورد کره شمالی نگاه کنید. تا سال ۲۰۰۶ ما در وضعیت کاملاً مشابهی قرار داشتیم؛ مذاکره انجام میشد، گفتگوهای ۶ جانبه در کار بود، اینجا و آنجا کنفرانس برگزار میشد، اما به یکباره همه چیز عوض شد.»
او ادامه داد: «نمیخواهیم این اتفاق در خاورمیانه بیفتد. به همین دلیل است که درخواست و تلاش من این است که با ایران همکاری کنیم. ما معتقد به دیپلماسی هستیم. اعتقادی به بمباران نداریم، اما برای اینکه این اتفاق (دیپلماسی) بیفتد لازم است به بازرسهای ما اجازه ورود به ایران داده شود.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سالهای گذشته برخی از ادعاهای مطرحشده از سوی رژیم صهیونیستی درباره برنامه هستهای ایران را مورد توجه قرار داده و تکرار کرده است. تهران این ادعاها را ساختگی دانسته و آنها را رد کرده است.
علاوه بر این، برخی از اظهار نظرهای «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس اتمی که خارج از حیطه وظایف تخصصی او مطرح میشوند بارها واکنش مقامهای ایران را در پی داشته است.
پست های مرتبط
همتی: در روزهای گذشته درب اتاق من را شکستهاند که عضو هیات مدیره بانک شوند
پزشکیان: افرادی پرادعا تربیت کردیم که چشم دیدن رقیب خود را ندارند
افغانستانیها به کشور خود بروند و آنجا را بسازند