یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه کسری بودجه، خلق پول و تورم همچون حلقههای زنجیر به هم متصل هستند، گفت: دلیل اصلی تورم و خلق پول در کشور جبران کسری بودجه است.
کنترل و مهار تورم از مهمترین اولویت های دولت سیزدهم و رییس جدید بانک مرکزی است که برای تحقق آن لزوم جلوگیری از خلق پول و یافتن راهکارهای جایگزین برای جبران کسری بودجه در دستور کار است.
براساس آخرین آمار میزان نقدینگی در مردادماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۹.۱ درصد رشد داشته است و از ۲۸۹۱ هزار مییلیارد تومان به ۳۹۲۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. بسیاری از کارشناسان خلق پول توسط سیستم بانکی را از عوامل رشد پایه پولی و تولید پول پرقدرت در کشور میدانند.
«احمد حاتمی یزدی» کارشناس اقتصادی روز جمعه در این باره به خبرنگاران گفت: باید حجم پول موجود در کشور با حجم معاملات کالاها و خدمات متناسب باشد و چنانچه حجم نقدینگی کم باشد معاملات راکد میشود و اگر بیشتر باید تورم افزایش مییابد.
«احمد حاتمی یزدی» درخصوص رابطه تولید کالا، تورم و نقدینگی افزود: در صورتی که همراه با رشد نقدینگی، تولید کالا و خدمات اضافه نشود یعنی در قبال پولی که به مردم و شرکتها برای خرید پرداخت میشود کالایی در بازار نباشد، قیمتها افزایش مییابد و به تبع آن تورم نیز صعودی خواهد بود. وی با بیان اینکه در سالهای اخیر دولتها با کسری بودجه مواجه بودند یعنی درآمد کافی برای هزینههای خود نداشتند، گفت: مهمترین منبع درآمد دولتها فروش نفت و گاز، اخذ مالیات، گمرکات و فروش دارایی است که با توجه به تحریمهای ظالمانه، صادرات نفت با کاهش قابل ملاحظهای مواجه بوده است.وقتی فروش نفت کاهش یابد واردات نیز کم میشود و در نتیجه درآمدهای گمرک هم نزولی خواهد بود. علاوه بر آن با محدود شدن واردات مواد اولیه، تولید داخل هم آسیب میبیند و وقتی تولید نباشد مالیات نیز پرداخت نمیشود و در نتیجه درآمد دولت نیز کاهش مییابد. همانطور که اشاره شد همه عوامل چون حلقههای زنجیر به هم متصل هستند و تحریم موجب کسری بودجه میشود در حالی که هزینههای دولت ثابت بوده و کاهش نیافته است.
پست های مرتبط
آمارهای دولتی گردشگران ورودی درست نیست
۲۴ میلیون وسیله نقلیه فرسوده در ایران
افزایش ۹۷ درصدی قیمت ۸۱ قلم از محصولات یک شرکت دارویی