اختصاصی ساقی آذربایجان/ وحید خدادادی
قریب به بیش از دو دهه است که مفهومی به نام گردشگری و پدیده توریسم در کنار دیگر فاکتورها هم دلالت بر توسعه یافتگی دارد و هم به محلی برای درآمدزایی های کلان تبدیل شده است. در جهان فعلی کشورهایی نظیر ترکیه، تایلند، هند و چین و …در تلاشند تا با سرمایه گذاری های کلان و تبلیغات گسترده به قطب های گردشگری دنیا تبدیل شوند تا جایی که امروز کشور همسابه یعنی ترکیه بخش عمده ای از درآمد سرانه خود را مدیون این پدیده نوظهور است. در کشور ما نیز در سال های اخیر تلاشهایی نه چندان موفق در این راستا صورت گرفته است. شهرهایی نظیر قم و مشهد همه ساله در ایام عید نوروز مقصد گردشگری خیل کثیری از بخش مذهبی و سنتی جامعه است و در کنار این دو شهر مقدس، اصفهان، شیراز، کیش، قشم و شهرهای شمالی و حتی یزد نیز خصوصا در یک دهه اخیر توانسته اند به مقاصد گردشگری مسافران نوروزی تبدیل شوند. چرایی تمرکز روی مسافرین نوروزی از آن روست که تعطیلات طولانی و آغاز سال جدید فرصتی مناسب برای خانواده های ایرانی است تا خستگی یک سال دوندگی و تلاش را از تن به در کنند.
با پایان تعطیلات نوروزی گزارش های مسئولان هم شروع می شود و وزارت گردشگری، پلیس و راهداری و دیگر نهادهای مربوطه آمارهای خود را در رابطه با میزان سفرها اعلام می کنند. متعاقب اعلام سراسری زیرمجموعه های این ادارات در استان ها هم برای اینکه از قافله آمار دهی عقب نمانند اعداد و ارقامی را منتشر می کنند. آنچه از تبریز در ایام نوروز گفتند و شنیدیم احتمالا باید درمایه رمان های تخیلی باشد. روزهای نخستین سال مصادف با لیالی قدر بود و بزرگداشت این ایام به تعدادی بنر حدودا کمتر از انگشتان یک دست محدود می شد و جای خالی مراسم ویژه و بساط خاصی که فضای لیالی قدر را در اذهان عمومی تداعی کند، بدجور خودنمایی می کرد. بعد از لیالی قدر هم شهر به اندازه ای سوت و کور بود که حتی در میانه روز هم بعضا شهروندان جرات حضور در کوچه پس کوچه ها را نداشتند و به تعبیری قول ویریردی قولاخ توتولوردی.
طبق آمارهای اعلامی از نهادهای رسمی ۳۶/۵ میلیون سفر ثبت شده و احتمالا سفرهای اسنپ درون شهری را هم آقایان جزو سفرهای مردم حساب کرده اند. در آماری جالبتر حدود ۶۱ میلیون اقامت شب ثبت شده که خودتان این اعداد را با رقم جمعیتی ایران که حدود ۸۳ میلیون نفر است تطبیق دهید و قضاوت بر عهده خود شما باشد. براساس توضیحات دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر، سه استان مازندران، گیلان و خراسان، رکورد بیشترین اقامتهای نوروزی را بهنام خودشان زدهاند. ریزآمار اعلامی دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر از استان ها نشان می دهد که استان آذربایجان شرقی جزو ده استان گردشگر پذیر نبوده است. مازندارن با حدود ۵ میلیون گردشگر در رتبه اول این رده بندی قرار دارد و استان قم با یک میلیون و هفتصد هزار گردشگر در رتبه دهم قرار دارد. در رده بندی مسافر پذیری شهرها هم تبریز بعنوان مرکز استان جایی در بین ده تای اول نه حتی در ۱۵ تای اول هم ندارد و جایگاه نازل هفدهم را کسب کرده و اگربخواهیم ارزیابی کوتاهی از مجموعه مناطق ترک نشین داشته باشیم زنجان در جایگاه ۲۵، اردبیل ۳۰ و آذربایجان غربی کلا اوت! در این بین مسئولان محترم استانی هم به تاسی از دوستان پایتخت نشین اعداد و ارقامی را منتشر کرده اند که احتمالا مربوط به بخش بازی و ریاضی کتب درسی بوده است. برای نمونه مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجانشرقی از افزایش ورود گردشگر و بازدید از موزه ها سخن گفته و فرموده اند: از ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۳ تا ۵ فروردین ماه ۱۴۰۴ میزان گردشگران ورودی به آذربایجان شرقی نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش سه درصدی داشته و از دو میلیون و ۲۳۶ هزار و ۲۷۳ نفر به دو میلیون و ۴۰۸ هزار و ۵۲۸ نفر رسیده است.تازه این آمار مربوط به بازه ده روزه است و اگرورودی های مربوط به بازه زمانی ۵ تا ۱۳ فروردین را نیز لحاظ کنیم احتمالا عدد به دست آمده شگفت انگیزتر خواهد بود. این عدد در حالی اعلام شده که طبق اعلام دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر استان قم با ۱/۷ میلیون گردشگر پذیری در جایگاه دهم استان ها قرار دارد و می بایست در این صورت آذربایجان شرقی در رتبه ۵ تا ۷ این رده بندی قرار داشت. استان آذربایجان شرقی حتی در میان اماکن تاریخی پربازدید هم جایگاهی ندارد و استان فارس با ۵ جاذبه گردشگری در این زمینه رکورد دار است و باغ فین کاشان در رتبه ششم قرار دارد. در یک آمار شگفت انگیز دیگر میزان بازدید از اماکن گردشگری در استان آذربایجان شرقی که جزو ده مقصد گردشگری هم نبوده است عدد ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار به چشم می خورد و حال آنکه این عدد برای اصفهان در مدت مشابه امسال عدد ۲ میلیون ۸۰۰ هزار نفر بوده است!
دوستانی که مدعی ورود حدودا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر گردشگر به استان در ایام عید هستند احتمالا عدد را مثل اسکناس به ریال اعلام کرده اند و یکی از صفرهایش اضافی می باشد. مخاطبین محترم خودشان قضاوت کنند که اگر این تعداد گردشگر که تقریبا هم پای بیش از نیمی از جمعیت استان است وارد این خطه شوند، قحطی اتفاق می افتد و برای عبور از آن باید احتمالا نیازمند کمک های فائو و امدادهای بین المللی باشیم. بگذارید این هم بماند که این آمارو ارقام برای باور کردن نیست، محض خالی نماندن عریضه است. چوخ ممنون !
پست های مرتبط
تراکتور ، نماد یک مکتب
وضعیت بحرانی منابع آبی کشور
جولان دندانپزشکان دیپلم در کلانشهر تبریز !