یکی از پژوهشگران و هنرمندان فعال حوزه موسیقی نواحی ایران از آغاز پذیرش دانشجو در رشته «موسیقی نواحی» در دانشگاه جامع علمی کاربردی خبر داد.
پیمان بزرگنیا نوازنده، آهنگساز و مدرس موسیقی نواحی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اعلام خبر راهاندازی رشته دانشگاهی «موسیقی نواحی» در مقطع کاردانی یکی از مراکز وابسته به دانشگاه جامع علمی کاربردی توضیح داد: طی سه سال گذشته برنامهریزیهای زیادی برای راهاندازی یک رشته دانشگاهی ویژه موسیقی نواحی داشتم که خوشبختانه این مهم طی روزهای گذشته با حمایت یک مرکز علمی کاربردی فرهنگ و هنر، واقع در استان چهارمحال و بختیاری به مرحله اجرا رسید و ما موفق شدیم اولین دوره پذیرش دانشجو را آغاز کنیم.
وی افزود: موسیقی نواحی دربرگیرنده قابلیتهای بسیار فراوانی است که اگر بتوانیم با حمایت همه جانبه دستاندرکاران این حوزه در حوزه آکادمیک نیز به آن بپردازیم قطعاً شاهد اتفاقات بسیار موثری در این حوزه برای جلوگیری از مهجوریت آن خواهیم بود. کما اینکه برای به سرانجام رسیدن گامی که برداشته شد رایزنیهای فراوانی با مدیران وزارت علوم شد تا دوستان را متقاعد به راه اندازی این رشته دانشگاهی در غرب کشور کنیم و این باعث خوشحالی فراوانی است که توانستیم کار را به سرانجام برسانیم.
این پژوهشگر که مدیریت برگزاری پروژه را برعهده دارد با اشاره به دیگر جزییات کار بیان کرد: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته ما در هر منطقه هنرمندانی را انتخاب کردیم که هم تسلط زیادی روی موسیقی نواحی آن منطقه از کشور دارند و هم از قابلیتهای تخصصی حضور در یک مجموعه آموزشی برخوردار هستند. او با توجه با مشاورههایی که در این زمینه انجام میشود سرفصلهای درسی و پیش نیازها را تعیین کرده و بر اساس آن امور آموزشی را هدایت میکند. این در حالی است که گذراندن یکسری دروس پیش نیاز معمول موسیقی در حوزه دانشگاهی همچون سایر مراکز آموزش عالی کشور نیز از نکاتی است که در این مجموعه آموزشی روی آن تاکید داریم.
بزرگ نیا گفت: در راستای راه اندازی رشته موسیقی نواحی آنچه برای ما دارای اهمیت بوده و هست توجه به موضوعات مرتبط با مردم شناسی، جغرافیای فرهنگی، موسیقی منطقه، آشنایی با هنرمندان و طایفه های مختلف قومی هر منطقه، تاثیر موسیقی و شعر خطه های مختلف جغرافیایی روی یکدیگر، فراگیری سازهای تخصصی هر منطقه، یادگیری الحان مختلف و مقامهای موسیقایی است که در کنار دیگر مولفه ها از جمله ساز شناسی و بررسی آثار موسیقایی منتشر شده مورد توجه قرار میگیرد. در این راستا فعلاً روی موسیقی ایل قشقایی، ایل بختیاری، موسیقی کردی، موسیقی کرمانشاه، موسیقی لکی و لرستان، موسیقی هرمزگان، موسیقی سیستان و بلوچستان، موسیقی خراسان، موسیقی مازندران و گیلان، موسیقی ترکمن، موسیقی آذربایجان، موسیقی خوزستان تمرکز کردیم و قطعاً با توجه به گستردگی جغرافیای فرهنگی ایران که برایمان مهمتر از جغرافیای سیاسی است، فضای موسیقایی ما نیز گستردهتر خواهد شد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با ابراز خرسندی از راهاندازی رشته دانشگاهی موسیقی نواحی در ایران اظهار کرد: یکی از مهمترین کارهایی که برای راه اندازی این رشته در یک مرکز دانشگاهی مد نظرمان بود، ترویج شیوه مکتبخانهای فراگیری موسیقی اقوام ایران و درهمآمیزی آن با فضای آکادمیک دانشگاه است که در این چارچوب دانشجو میبایست حتماً از فیلترهای آموزشی استادان بزرگ موسیقی نواحی در کنار دروس دانشگاهی عبور کرده و با فراگیری موسیقیهای رایج در هر منطقه تلاش کند تا به مقصد درستی برسد. در این راه اصالت مهمترین نکتهای است که روی آن تاکید داریم و معتقدیم یک دانشجو علاوه بر فراگیری تکنیکهای نوازندگی باید مقام دان خوبی هم باشد تا بتواند در موسیقی خود هویت ملی را به معنا و مفهوم واقعی کلمه بدون در نظر گرفتن جغرافیای سیاسی پیاده کند.
بزرگ نیا در پایان گفت: با توجه به اینکه ما از هنرمندان معتبری برای حضور در این مرکز آموزشی دعوت کردیم دورنمای من این است که میتوانیم شاهد اتفاقات بسیار خوبی در حوزه موسیقی نواحی باشیم. کما اینکه امید من تعمیم راه اندازی این رشته دانشگاهی در تمامی کشور است که امیدوارم محقق شود.
پست های مرتبط
هنرمندان ممنوعالکار به سینما بازمیگردند؟
غلط املایی در بخش ورزشی صدا و سیما؛ املای قورباغه را بلد نیستند!
جنیفر لوپز و بنافلک طلاق گرفتند