بیش از ۶۰۰۰ کارمند “فنی و حرفه‌ای” خواستار انحلال این سازمان شدند!

در اقدامی بهت‌انگیز بیش از ۶۵۰۰ نفر از کارکنان سازمان فنی و حرفه‌ای طی کارزاری آنلاین خواستار انحلال این نهاد و پیوستن نیرو‌ها به دیگر نهاد‌های دولتی شدند، تا کنون در کشور سابقه نداشته است که پرسنل یک مجموعه به درجه‌ای از استیصال و ناامیدی برسند که مرگ سازمان خود را آرزو کنند.

ناکارآمدی و تئوریک بودن نظام آموزشی کشور بسیاری را بر آن داشت تا نهادی آموزشی و مهارت‌محور مشابه کره جنوبی، ترکیه و ژاپن در ایران تاسیس گردد. ایده‌ای که سرانجام به ادغام سه نهاد آموزشی مختلف و تاسیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور ذیل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجامید. این نهاد قرار بود میلیون‌ها کارگر و مهارت آموز را به تکنیسین‌های حرفه‌ای بدل سازد.

با این همه به نظر می‌رسد سازمان فنی و حرفه‌ای این روز‌ها اوضاع چندان به سامانی ندارد. در اقدامی بهت‌انگیز بیش از ۶۵۰۰ نفر از کارکنان این سازمان طی کارزاری آنلاین خواستار انحلال این نهاد و پیوستن نیرو‌ها به دیگر نهاد‌های دولتی شدند، تا کنون در کشور سابقه نداشته است که پرسنل یک مجموعه به درجه‌ای از استیصال و ناامیدی برسند که مرگ سازمان خود را آرزو کنند.

این حجم قابل توجه از کارکنان اداری و مربیان در کارزار خود با عنوان رسمی «درخواست انحلال سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور و انتقال کارکنان به سایر ارگان‌های دولتی» خطاب یه روسای قوا و نمایندگان مجلس اظهار کرده‌اند که به دلیل سوء مدیریت گسترده و از هم‌گسیختگی نهادی، «این سازمان استراتژیک در حال از دست رفتن» است. آن‌ها تاکید کرده اند که اگر «فریادرسی» نباشد این موسسه با خطر «اضمحلال قریب الوقوع رو به رو است».

مشکلات صنفی مانند برقراری مجدد فوق‌العاده خاص برای کلیه کارکنان، برقراری بودجه‌بندی استانی، رتبه‌بندی مربیان، افزایش سقف فوق‌العاده ویژه به ۵۰ درصد، رفاهیات متناسب جهت برقراری عدالت و نزدیکی حقوق دریافتی سایر ارگان‌های آموزشی از جمله موارد مورد اشاره امضاکنندگان پرشمار این اعتراضیه بوده است.

علاوه‌بر این آن‌ها از «یاس و نومیدی و مشکلات روحی، آسیب‌های خانوادگی و سرخوردگی جامعه کارکنان سازمان» و بی‌اعتنایی مدیریت گلایه کرده اند.

در بخش دیگری از این کارزار آمده است که «امروزه تلقی بدنه سازمان از وضع موجود این است که دیدگاه دولت محترم، مجلس شورای اسلامی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور حکایت از غیربهره‌ور بودن سازمان دارد. مربیان، کارشناسان و کارمندان این سازمان به‌صورت فله‌ای در حال ترک سازمان و ناامید شدن از وضعیت اسفبار آن هستند».

یکی از بانیان این کارزار در گفتگو با آفتاب‌نیوز اظهار کرد: در روز‌های ابتدایی انتصاب آقای غلامحسین حسینی‌نیا توسط حجت الله عبدالملکی وزیر کار سابق، وی وعده‌های زیادی را مطرح کردند، اما نه تنها به وعده‌ها عمل نشد، بلکه یک فضای سازمانی بسیار مسموم نیز در این نهاد حاکم شده است. وی مانند دوستشان آقای عبدالملکی به کار‌های محیرالوقوع و … علاقه‌مند هستند، تغییرات درون سازمانی گسترده، انتصاب مدیران بی‌‍لیاقت آن هم از بیرون سازمان و از میان افراد غیرمتخصص، حاکم شدن فضای امنیتی و پرونده‌سازی برای همکاران، بی‌اعتنایی به مشکلات معیشتی و صنفی همکاران، تنها بخشی از مصیبت‌های ما را تشکیل می‌دهد.

وی افزود: برای مثال وی حجت الاسلام سیدمحمود عرب را به ریاست اداره کل قزوین منصوب کردند، در حالی که فرد مذکور تحصیلات حوزوی دارد و فنی و حرفه‌ای یک نهاد تخصصی مهارت‌محور است که در زمینه‌های مانند آی تی یا ماشین کاری فعالیت می‌کند. این تنها یک مثال در میان هزاران است. به بهانه اینکه برخی همکاران فرایض دینی را به جای نمی‌آورند برای آن‌ها پرونده‌سازی شده، تعداد زیادی از مهندسین و تنکسین‌های خوب ما طاقت نیاورند و از سازمان خارج شده، بسیاری هم به فکر مهاجرت هستند. در حالی که همه هم و غم مدیریت مسائل حاشیه‌ای و سیاسی است، بسیاری از رشته‌های تحصیلی با رکود مواجه هستند. کار خاصی هم برای جذب کارآموز و ارتقای کیفی نمی‌شود، هرچند اغلب سعی می‌شود با آمارسازی‌های غیرواقعی و پر کردن برگه جداول عملکرد، سازمان یک نهاد موفق نشان داده شود، البته با فضای که در وزارت کار حاکم است بعید می‌دانم که اصلاً کسی این مسائل در آنجا برایش مهم باشد، ما بار‌ها به شخص وزیر نامه نوشتیم حتی با نمایندگان محترم صحبت کردیم، اما فریادرسی وجود نداشت.

گفتنی است آفتاب‌نیوز مستقلاً نمی‌تواند صحت این اطلاعات و داده‌ها را تایید یا تکذیب نمایید، اما با توجه به آنکه این کارزار اعتراضی در ساحت رسانه‌ای رسمی کشور منتشر شد و نظر به تعداد بسیار بالای کارکنان معترض لازم دید در راستای رسالت رسانه‌ای، تریبونی برای دغدغه‌های هموطنان فراهم کند. بدیهی است پاسخ مدیران فنی و حرفه‌ای نیز در صورت تمایل آن‌ها جهت ایجاد یک فضای گفتمانی و انتقادی سازنده منتشر خواهد شد، هرچند با توجه به تحقیقات میدانی به نظر می‌رسد که دلائل چند هزار معترض درون سازمانی بسیار به واقعیت نزدیک هستند.

About Author