تبریز در «کابل خودنگهدار» هم از کلانشهرها عقب ماند

از سال‌های گذشته شهر تبریز با معضل سرقت سیم‌های برق مواجه بوده است که ضربه جدی به شبکه برق رسانی و آسیب تجهیزات شهروندان و گسترش خاموشی‌های شبانه مردم را موجب شده است که به نظر کارشناسان، جایگزین کردن سیم‌های مسی با کابل‌های خود نگهدار، راهکار مناسبی است که از تضییع اموال عمومی جلوگیری می‌کند، اما با توجه به عملکرد توزیع برق تبریز در این زمینه با این روند سال‌ها زمان نیاز بوده و از کلانشهرها خیلی عقب است.

 کابل خودنگهدار از انواع سیم و کابل است که هادی هایی از جنس آلومینیوم دارد و امروزه جایگزین سیم و کابل مسی شده است. کابل خودنگهدار جهت انتقال و توزیع نیروی برق در خطوط هوایی مورد استفاده قرار می گیرد. کابل آلومینیوم مزایای بسیار زیادی دارد و استفاده از آن در صنایع مختلف رواج پیدا کرده است.

تاریخچه استفاده از کابل خودنگهدار به اواسط قرن بیستم برمی گردد. کابل خودنگهدار در مسیرهای کم عرض بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. این تجهیزات همانند دیگر انواع کابل برق از سه بخش اصلی هادی، عایق و روکش تشکیل شده است.

 در ساختار این کابل ها از عایق پلی اتیلن کراس لینک استفاده شده است و روکش های پی وی سی ویژگی های خوبی برای کابل به وجود آورده اند. کابل آلومینیومی خودنگهدار اغلب دارای روکشی به رنگ مشکی یا خاکستری است. در ساختار این کابل ها از سیم نگهدارنده یا اصطلاحاً مسنجر نیز استفاده شده است.

این کابل ها از نوع هوایی هستند و به صورت زمینی کاربرد ندارند. بیشترین کاربرد این کابل ها در شبکه های توزیع و انتقال انرژی است. این کابل ها قدرت و دوام بالایی دارند و به راحتی روی دکل ها و پایه های توزیع برق به کمک کلمپ، نگهدارنده و پایه نصب می شوند.

 این تجهیزات در سیستم های برق کشی و کابل کشی برای روشنایی خانه ها و دیگر مکان ها نیز کاربرد دارند.

ناکارآمدی یا کوتاهی؛وعده ای که در توزیع برق تبریز محقق نشد!!

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تبریز همزمان با آغاز فعالیتش در اسفند ماه سال  ۱۴۰۰ وعده داد که تا پایان سال ۱۴۰۲ کل شبکه مسی برق تبریز را  به کابل خود نگهدار تبدیل خواهد کرد تا گام بزرگی برای مقابله با سرقت، افزایش ایمنی و عایق بودن شبکه، استفاده همزمان از چند فیدر از یک تیر برداشته شود.

عباس حسامی سفیدان همچنین وعده داده بود در سال ۱۴۰۱ بیش از هزار کیلومتر از شبکه برق تبریز را به کابل خودنگهدار تبدیل کند و تا پایان ۱۴۰۲ کل شبکه به کابل خود نگهدار تبدیل شود.

حال با نزدیک شدن به پایان دوسال وعده مدیر عامل شرکت توزیع برق تبریز خواستیم از تحقق وعده داده شده باخبر شویم که دیدیم کلاه گشادی بر سر مردم تبریز رفته است.

با توجه به گزارش عملکرد شرکت توزیع نیروی برق تبریز در سال ۱۴۰۱  که یک نسخه از آن به دست خبرگزاری فارس  رسیده است، شاهد ارقام تاسف برانگیزی از سرقت سیم و تجهیزات در شرکت توزیع نیروی برق تبریز هستیم.

افزایش باورنکردنی سرقت سیم در سال ۱۴۰۱ و سرقت قریب به ۲۰ میلیارد تومان تجهیزات شبکه برق در سالی که باید برابر وعده داده شده نصف شبکه برق مسی به کابل خودنگهدار  تبدیل می شد، اما در کمال حیرت و ناباوری  فقط و فقط  ۱۵۷ کیلومتر از شبکه سیم مسی تبدیل به کابل خودنگهدار شده است.

در پایان اسفند ماه سال  ۱۴۰۰ همزمان با آغاز  مدیریت جدید شرکت توزیع برق تبریز، حجم شبکه کابل خودنگهدار  ۱۰۵۴ کیلومتر  بوده که تا پایان سال  ۱۴۰۱  به عدد ۱۲۰۷ کیلومتر رسیده است، یعنی از هزار کیلومتر وعده داده شده فقط ۱۵۷ کیلومتر عملکرد..

بی اعتمادی و تخریب سرمایه ملی و اموال مردمی، نتیجه کوتاهی در انجام وعده داده شده است.

ضرورت استفاده از کابل خودنگهدار

از سال‌های گذشته شهر تبریز با معضل سرقت سیم‌های برق مواجه بوده  است که ضربه جدی به شبکه برق رسانی و آسیب تجهیزات شهروندان و گسترش خاموشی‌های شبانه مردم را موجب شده است که به نظر کارشناسان، جایگزین کردن سیم‌های مسی با کابل‌های خود نگهدار، راهکار مناسبی است که از تضییع اموال عمومی جلوگیری می‌کند.

کارشناسان، افزایش قابلیت اطمینان شبکه در برخورد اشیاء،کاهش انرژی توزیع نشده،کاهش تلفات انرژی الکتریکی، رفع کانون‌های خطر، پیشگیری از سرقت و افزایش رضایت مشترکان را  از مزایای تبدیل شبکه برق از سیم مسی به کابل  خودنگهدار بیان می‌کنند.

بررسی آمار عملکردی شرکت‌های هم‌تراز با  برق تبریز

با بررسی میزان استفاده از کابل خودنگهدار در شبکه‌های توزیع فشار ضعیف در پایان سال ۱۴۰۱ در کل کشور بر اساس گزارش منتشر شده شرکت توانیر در مجموعه  آمار تفصیلی صنعت برق ایران، آمار قابل توجهی مشاهده می‌شود.

میزان استفاده از کابل خودنگهدار بر اساس گزارش منتشر شده، در شهرستان‌های شیراز ۱۰۰ درصد، شهرستان اهواز ۹۵ درصد، شهرستان مشهد ۱۰۰ درصد، شهرستان اصفهان ۵۵درصد و در شهرستان تبریز به ۲۷ درصد رسیده است، این در حالی است که ۲۴ درصد میزان استفاده از کابل خودنگهدار در توزیع برق تبریز تا پایان سال ۱۴۰۰ می‌باشد.

خسارت بزرگ به تجهیزات شبکه برق

سرقت نزدیک به ۲۰ میلیارد تومان سیم و تجهیزات شبکه در سال ۱۴۰۱، اگر بر مبنای قیمت بازار و احتساب سایر هزینه‌های سرباری، لجستیکی و نفر ساعت و … محاسبه گردد قطعا به اعداد بزرگتری خواهیم رسید که این مصداق کوتاهی در حفظ سرمایه ملی و عمومی است که با عمل به وعده داده شده  از تحمیل هزینه‌های مضاعف به شرکت توزیع برق و همچنین مردم تبریز خودداری می‌شد.

هر سرقتی مستلزم‌  تامین تجهیزات و  سیم جدید برای اصلاح شبکه برق، خاموشی‌های پراکنده در سطح شهر و نارضایتی مشترکان است و نیروی انسانی فنی و غیر فنی شرکت برق بجای اینکه وقت خود را صرف توسعه، احداث و  نگهداشت شبکه برق کنند و حوادث و اتفاقات روزانه شبکه برق را مرتفع نمایند، باید دهها متر سیم سرقت شده را مجددا احداث و یا مرمت کنند.

پاسخگو کیست؟

سووال این است، در قبال خلف وعده چه کسی پاسخگو هست؟ اگر توانایی انجام حتی هزار کیلومتر از جایگزین نمودن سیم مسی با کابل خود نگهدار در سال ۱۴۰۱ هم نداشتید چگونه می توان انتظار عملکردی جهادی در سال ۱۴۰۲ داشت؟چه کسی پاسخگوی  هزینه سنگین خسارت به شبکه برق و نارضایتی مشترکان تبریز را بر عهده می گیرد؟

چه تفاوت مدیریتی و عملکردی شرکت توزیع برق تبریز با سایر شرکت‌هایی دارد که آمار آنها ارائه شد؟ آمار صد درصدی عملکرد در جایگزینی شبکه سیم مسی با کابل خودنگهدار در سایر شرکت‌های توزیع مشابه و هم‌تراز و اینک شرکت  توزیع  برق تبریز تنها ۲۷ درصد عملکرد..

تکرار خلف وعده برای سال ۱۴۰۲

به منظور بررسی عملکرد  شرکت در سال ۱۴۰۲ تماس‌های تلفنی با معاون بهره برداری شرکت توزیع برق تبریز صورت گرفت به روابط عمومی پاس دادند  و بر اساس آمار ارائه شده دفتر روابط عمومی، عملکرد توزیع برق تبریز  تا پایان آذر  ماه سال  ۱۴۰۲  در جایگزینی شبکه مسی به کابل خودنگهدار،  تقریبا ۱۳۱ کیلومتر بوده است که تا پایان سال‌جاری به احتمال زیاد، آمار سال ۱۴۰۱ نیز تکرار خواهد شد.

و اینک مردم تبریز و شرکت توزیع برق آن، برای تحقق عملکردی مشابه سایر شرکت‌های توزیع در شهرستان‌های هم‌تراز، با چنین فعالیت‌هایی به این‌ چنین وعده‌هایی هم بسنده کنند!! وعده هایی از جنس پوچ… پاسخگو کیست؟

پایان پیام/

About Author