درباره پاک کردن اطلاعات دوربین‌های آژانس تصمیم نگرفته‌ایم

سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در کنفرانس خبری امروز (دوشنبه) خود در پاسخ به سوالی درباره اینکه تمدید یا عدم تمدید تفاهم فنی چند ماهه با آژانس است گفت: “قانون مجلس درباره تعهدات و وظایف دولت روشن است و درهمین چارچوب حرکت شده. درباره موضوع ادامه یا عدم ادامه همکاری با آژانس همچنان تصمیم اتخاذ نشده است و درباره پاک کردن یا نکردن اطلاعات هم تصمیمی گرفته نشده است.”

قانون اقدام راهبردی سال گذشته از سوی مجلس تصویب شد و به موجب آن ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد. پس از آن ایران و آژانس به یک توافق سه ماهه رسیدند که بر مبنای آن برخی فعالیت های هسته ای ایران به صورت آفلاین توسط دوربین ها ضبط می شود. این توافق برای فرصت دادن به دیپلماسی و مذاکرات وین بود.

حالا چند روز است که مهلت توافق به پایان رسیده است.

تمدید توافق موقت با آژانس درباره نظارت به تحولالت هسته ای ایران به یکی از چالش‌های مهم در مذاکرات احیای برجام تبدیل شده است.

آژانس خواهان تمدید این توافق است اما ایران زیر بار تمدید آن نمی رود.

در همین رابطه روز جمعه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای اعلام کرد «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس روز ۱۷ ژوئن نامه‌ای به مسئولان ایرانی در خصوص تمدید توافق با آژانس نوشته اما «ایران به این نامه پاسخ نداده و مشخص نکرده که آیا قصد حفظ کردن توافق فعلی را دارد یا خیر.»

در بخشی از بیانیه آمده است: «در این خصوص به پاسخ فوری ایران نیاز است. رافائل گروسی بر اهمیت حیاتی گرآوری داده از فعالیت‌های تهران به موجب این توافق تأکید کرده است.»

بیانیه آژانس با واکنش تهران روبه رو شد.

کاظم غریب آبادی نماینده ایران در سازمان های بین المللی در رابطه با گزارش مدیرکل آژانس پیرامون تفاهم فنی مشترک بین دو طرف و عدم پاسخ ایران در این خصوص، اظهار کرد: «هر چند تفاهم فنی مشترک سه ماهه میان آژانس و ایران صورت گرفت، اما باید توجه داشت که مبنای این تفاهم، تسهیل مذاکرات سیاسی و کمک به موفقیت آن در جهت مختصات مدنظر کشورمان بود و نه الزام ایران نسبت به اجرای خواست آژانس.»

غریب آبادی افزود: «بر اساس تصمیم سیاسی ایران، نقش آژانس صرفا در حد یک مجری است.»

عدم تمدید توافق ایران و آژانس این شائبه را ایجاد می کند که مذاکرات وین به بن بست بخورد و پرونده ایران باز هم به شورای امنیت ارجاع داده شود.

تنها راه حل افغانستان گفتگوهای سیاسی بین‌الافغانی است

خطیب زاده درباره شرایط افغانستان و پیشروی طالبان در این کشور نیز گفت: «ایران در سطح عالی امنیتی و سیاسی موضوع افغانستان را با جدیت و نگرانی دنبال می‌کند و در حال گفتگو هست. ما فکر می‌کنیم که حفظ تمامیت ارضی، امنیت در افغانستان و حفظ حقوق اقلیت‌ها مهم بوده و تنها راه گفتگوهای سیاسی بین الافغانی است.»

او ادامه داد: “طالبان همه افغانستان نیست و همه افغانستان هم نخواهد بود. آنچه که مهم است دولت فراگیر با شمول همه طرف‌ها هست. آنچه که مهم است تامین منافع جمهوری اسلامی ایران از بستر این گفتگوهاست و هر گاه این اتفاق بیفتد ما آن را اعلام می‌کنیم. تصمیم در این باره به این دولت یا آن دولت برنمی گردد.”

در روزهای اخیر مواضع مختلفی درباره تحولات افغانستان از سوی ناظران و رسانه ها مطرح شده است. این تحولات در ایران دو نوع واکنش در پی داشته است. اصولگرایان به طور ضمنی از طالبان دفاع می کنند و  معتقدند که این طالبان با طالبان گذشته متفاوت است. آنها می گویند شیعیان افغانستان نباید وارد درگیری با طالبان شوند.

از طرف دیگر اصلاح طلبان معتقدند که طالبان گروهی تروریستی است و نباید از آن حمایت کرد.

About Author