دکتر جلال معالی
چک های صیادی که چند سال پیش از طرف بانک مرکزی روانه بانک ها شد و کلی موجب نارضایتی دارندگان حساب های جاری در بانک ها گردیدو تا یک مدت هم حتی در بازار هم به ندرت کسی چک صیادی می گرفت چون به دردسرش واقعا نمی ارزید ، تنها حُسن این چک ها برای مایه دارها بود که دمار از روزگار کسی که چک را کشیده در بیاورد ،چطور؟ مثلا اگر درحساب یک بخت برگشته ای که چک را کشیده فقط یک اسکناس یک هزار تومانی کم بود درنتیجه چک که برگشت خورد ، کل حساب هایش بسته میشود و اینجاست که وقتی حساب های طَرَف بسته شد ، دیگه نه می تواند حقوقش را برداشت کند و نه اصلا تراکنش های مالی انجام بدهد ،چون دیگه کلّا از هر طرف محاصره شده و امان تکان خوردن ندارد.
در وهله اول چک های دیگری که کشیده و هنوز سررسیدش نرسیده هم به خاطر بسته بودن حساب هایش برگشت می خورد ، چون اگر اون مبلغ چکی را که کشیده ،به حسابش بزند بلافاصله با سرعت نور آن واریزی هم رفت قاطی بسته های دیگر و ادامه ماجرا….
اونجاست که صدای بشکن خوشحالی، پولدارها تا سر کوچه که نه تاسر چند خیابان می آید.در مرحله دوم ،رفتن آبروی بیچاره ای هست که چک را کشیده، آبرو که رفت دیگر قابل برگشت نیست .
آمار چک های برگشتی مردم در دست اصناف و کسبه و بازاری ها ،به قدری تکان دهنده هست که حد ندارد.
بازاری ها و فروشندگان ،اذعان می دارند که قبل ها به هیچ وجه چنین اوضاع اسفناکی در خصوص معاملات غیر نقدی و به صورت عامیانه (چکی) سابقه نداشته و از روزی که این قوانین سخت بانک مرکزی پا گرفته ،میزان برگشتی چک های مشتریان به بالاترین نقطه اوج رسیده است .
اگر به شعبات بانک ها مراجعه فرمائید و درقسمت چک های پایاپای نظری بیندازید ،متوجه خواهید شد این میزان از چک های برگشتی ،کارمندان شعبات را هم گلایه مند و شاکی کرده است.
البته برای تائید صِحت وسُقم عرایضم ،سَری به دفاتر الکترونیک قضایی شهر و یا حوزه محل زندگی تان بزنید ،مَملو از اشخاصی است که کار وکاسبی و اداری و…را رها کرده اند و با یک یا چند چک برگشتی در نوبت هستند تا دادخواست ارائه دهند.
جالب اینکه اشخاصی که دارای چک برگشتی از نوع صیادی هستند ،در پرداخت اقساط وام بانکی خود همه دچار مشکل می شوند ،چون حساب های بانکی شان بسته شده ونمی توانند از موبایل بانک و رایانه منزل و یا محل کار خود ،قسط خود را واریز کنند و باید مستقیما به خود شعبه یا شعبات دیگر همان بانک مراجعه کنند .
عنایت بفرمایید ،در این برهه از زمان که در کل کشور های جهان ،مردم کارهای خود را از طریق اینترنت و غیر حضوری انجام می دهند ،در کشور ما درست برعکس ،باید کلی هزینه ایاب و ذهاب کرد و ترافیک و راهبندان و اعصاب خردکنی ووو ،تا انسانی با هر شرایط جسمانی ،پیر و بیمار و علیل و با حضور فیزیکی خود درشعب بانکی ،قسطی از وام اخذ شده اش را بپردازد.جالب تر اینکه بعضی از عابر بانک ها یا امکان اخذ اقساط را ندارندیا کار نمی کنند.
این همان لقمه ای هست که باید دور سر چرخاند وبه دهان برد!
کّلا ،این بند و بساط چک های صیادی نه در بازار قابل مصرف هست و نه قابل قبول کارمندانی هست که می خواهند با ارائه چک یا چک هایی برای منزل خود لوازمی خرید کنند !
الانم جورای دیگه چک های تازه و طرح های نو ، تو گاو صندوق های بانکها ،منتظر مشتری های به اصطلاح مایه دار و صاحب اسم ورسم هستند،چک های کِرِم(قدیمی) و بنفش فعلی و..
مورد دیگر از مصیبت های چک های صیادی ،رفع سو اثر چک یا چک های برگشتی می باشد که باید صاحب چک ، دنبال کسی بگردد که چک را بار اول به این شخص داده و کد ملی ایشان زده شده و اگر شخص اول به شخص دیگری انتقال داده ،باید اونم پیدا کرد و یا آخرین نفر که چک در دست ایشان برگشت خورده ،تا دوباره همان شخص ،چک را از طریق سایت به نام صاحب چک برگرداند.چرخه بسیار پیچیده و عجیبی است که حل این مسئله واقعا مغز انیشتنی را می طلبد.
مسلّما این بند و بساط و سخت گیری های شاقّ ،موجب عدم اعتماد اجتماعی در جامعه خواهد شد.پس قانون “صیادی” نه تنها مشکل گشا نشد ،بلکه برعکس ،گره کور دیگری بر سایه اقتصاد جامعه انداخت.
اخیرا هم قرار است مصوبه ای به تصویب اُمَرای بانک مرکزی برسد مبنی بر اعتبار سنجی مشتریان ! که این هم نور علی نور خواهد شد. (من دارم ،تو نداری..) به رخ کشیدن توانایی های مالی ! پس بهتر است با این اوصاف کمر شکن ،دور حساب جاری را یک خط قرمز کشید تا مبادا دام صیاد گرفتارمان کند ! همین .
پست های مرتبط
شورای شهر تبریز بی ارزش و پرهزینه ؟
المیرا شریفی مقدم؛بازجوی رییسجمهور؟
عابدِ عارف درّیتیم