اختصاصی ساقی آذربایجان/ وحید خدادادی
گسترش ارتباطات راه دور و راحتی انتقال اطلاعات با سیستمهای انتقال و مخابرات نوری یکی از پراهمیتترین موارد در جهان امروز است. سرعت، دقت و تسهیل از مهمترین ویژگیهای مخابرات نوری است به طوری که فیبرهای نوری تجاری ظرفیت ۲٫۵ گیگابایت در ثانیه تا ۱۰ گیگابایت در ثانیه را فراهم میسازند.
بازارارتباطات پهنباند ثابت از حدود سال ۱۳۸۴ بهصورت جدی شکل گرفت و رشد این بازار تا ابتدای سال ۱۳۹۷ مبتنیبر فناوری ADSL ادامه داشت.
طبق مصوبه ۳۵۶ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات ایجاد اتصال در کلانشهرها نیز مشمول حمایت شد. در این مصوبه برای اولین بار ایجاد اتصال به فیبر نوری در ۸ کلانشهر تهران، تبریز، اصفهان، شیراز، مشهد، اهواز، کرج و قم نیز حمایت در نظر گرفته شده که برای هر اتصال ۲ میلیون تومان است.
بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی تا سال ۱۴۰۴ باید ۸۰ درصد خانوارها و ۱۰۰ درصد کسب و کارها با متوسط سرعت ۲۵ مگابیت بر ثانیه به پهنباند ثابت دسترسی داشته باشند و دسترسی ۲۰ میلیون خانوار و پنج میلیون کسب و کار تا سال ۱۴۰۴ به اینترنت پهنباند ثابت باید بر بستر فیبر نوری شکل بگیرد. بر همین اساس واگذاری خدمات اینترنت بر بستر فیبرنوری برای منازل، بنگاه های اقتصادی و ادارات با نام تجاری تانوما از سال ۱۴۰۱ در سطح شهر تبریز آغاز شد ولی روند آن کند و سرعت گسترش این تکنولوژی لاک پشتی بود. تا اینکه یکبار مرحوم خرم استاندار اسبق آذربایجان شرقی ضمن انتقاد از این موضوع گفت: اینکه پس از مدتها هنوز شهرداری وارد عقد قرارداد با مخابرات و اداره ارتباطات و فناوری اطلاعات آذربایجان شرقی نشده است، جای گلایه دارد و باید این دو مجموعه در سریع ترین زمان ممکن برای توسعه پوشش فیبرنوری در تمامی مناطق و محلات تبریز تعامل کنند. وی از عقب افتادن تبریز در بین کلانشهرهای ایران به جهت پوشش فیبرنوری خبر داد و افزود: باید برای جبران این عقب ماندگی دستگاه های اجرایی و متولی سریع تر اقدام کنند.
اخیرا قراردادهای جدیدی در این رابطه امضا و اقداماتی در جهت پوشش حداکثری این تکنولوژی در تبریز صورت گرفته اما به نظر می رسد چنین اقداماتی که با حمایت دولت و نهادهای ذیربط از جمله شرکت مخابرات استان صورت می گیرد توسط شهرداری مصادره به مثل می شود.
شهرداری نقش تسهیل گر داشته است!
رشیدی رئیس مرکز پژوهش های شورای شهر تبریز در این باره به ساقی آذربایجان گفت: وقتی ما در شورای ششم حضور یافتیم شاهد ادامه روند پروژه فیبر نوری در تبریز بودیم، لذا این موضوع در شورای پنجم مطرح و پیگیری شده بود و قرار بود شرکت ایرانسل به طور انحصاری اجرای این پروژه را در اختیار داشته باشد بدون اینکه در این وسط شهرداری نفعی از آن داشته باشد. در این رابطه و در همان بدو کار و دوره آقای رنجبر مذاکراتی شروع گردید که ما خواسته های این شرکت را رد کردیم. آقای رنجبر هم به شدت بحث را پیگیر بودند تا حدی که به یک ایده مهم تبدیل شد و شورای ششم هم از آن حمایت می کرد تا از انحصار خارج شود. این ها را عرض کردم که بگویم که این دغدغه از ابتدا وجود داشت و در اثر تلاش شورای ششم امکانی فراهم شد تا انحصار شکسته شده و بخشی از زیرساخت این امکان در اختیار شهرداری باشد که با توجه به گستردگی نهادهای زیر مجموعه شهرداری این امکان فراهم می شود تا ارتباط هوشمند بین این سازمان ها و نهادهای شهرداری فراهم گردد و در بقیه موارد هم بهرحال این زیرساخت برای شهر نیاز است هر چند امروز مباحثی نظیر اینترنت ماهواره ای بحث فیبر نوری را تحت الشعاع قرار داده است.
این عضو شورای شهر در رابطه با نقش شهرداری در این رابطه نیز گفت: شهرداری در این بین نقش تسهیل گر را داشته است و با حمایت شورا مالکیت کامل در این رابطه از دست شهرداری خارج نشد.
در نامه وزارت ارتباطات نامی از شرکت ایرانسل برده نشده است!
رئیس کمیسیون حقوقی شورای شهر تبریز هم با اشاره مصوبه شورا در رابطه با ایجاد کمیسیون فن آوری و شهر هوشمند به ساقی آذربایجان گفت: یکی از بحث هایی که در این رابطه وجود دارد این است که شهرها خودشان در این رابطه اقداماتی ترتیب دهند که متاسفانه تبریز در این رابطه عقب مانده بود.
دهقان نژاد گفت: اتفاقا این کمیسیون فن آوری و شهر هوشمند مصوبه کمیسیون تحقیق و نظارت است. شخصا نامه وزارت ارتباطات را در کمیسیون نشان دادم که فقط سه شرکت می توانند در این رابطه حفاری انجام دهند که نام ایرانسل در بین این سه شرکت وجود ندارد. اما در آن دوره مباحثی وجود داشت که می خواهیم عقب ماندگی در این حوزه را جبران کنیم و لذا
شورا هم موافقت کرد تا این قرارداد با شرکت ایرانسل عقد گردد.
وی افزود: اما در رابطه با قرارداد با این شرکت و کم و کیف آن اطلاع دقیقی ندارم و بعنوان کمیسیون حقوقی خواسته ام تا این اطلاعات را در اختیار ما قرار دهند و بعد از دیدن قرارداد می توان در رابطه با آن اظهار نظر نمود.
فیبرنوری وظیفه شهرداری است و اتفاق خارق العاده ای نیست/ قرارداد با ایرانسل برخلاف نظر وزارت کشور است
احد صادقی دیگر عضو شورای شهر تبریز با اشاره به بحث فیبر نوری در گفتگو با ساقی آذربایجان گفت: ابتدا به ساکن این نکته را عرض کنم که چون آقای شهردار در قالب نشست خبری خود اظهار داشته اند که در راستای پروژه فیبر نوری ۱۵ هزار شغل ایجاد شده است بنا داشتیم طی نامه ای از ایشان بپرسیم که این عدد از کجا آمده است؟ البته از این دست آمار و ارقام در آن نشست خبری زیاد گفته شده که به نظر رویا پردازی های آقای شهردار است!
اما در رابطه با فیبر نوری باید عرض کنم که در دولت قبلی ابلاغیه ای از سوی وزارت کشور صادر شده و اصرار بر این بود تا همه شهرها آن را اجرا نمایند. در همین ارتباط نیز سه شرکت را معرفی کرده بودند که باید یکی از این سه شرکت این پروژه را اجرا نمایند. متاسفانه شهرداری در این حوزه نیز رویکرد من بولورم، سیز بولموسوز در مقابل وزارت کشور اتخاذ کرد و برخلاف نظر وزارت کشور پروژه را به شرکت ایرانسل داد. خود این موضوع مسئله است و باید بررسی شود و البته موضوع پروژه فیبر نوری اتفاق خارق العاده ای نیست و همه شهرها این موضوع را دنبال می کنند و شهرداری قانونا موظف است آن را اجرا نمایند.
فیبرنوری مال دیروز و امروز نیست!
فیبرنوری مال دیروز و امروز نیست، سالیان سال است که مخابرات بعنوان یک شرکت خدمات رسان در این حوزه سرمایه گذاری کرده است.
شهبازی مدیر کل مخابرات استان در گفتگو با ساقی آذربایجان افزود: کانال های ما در زیر خیابان ها وجود دارد و قابل رویت نیست و در خود تبریز بیش از ۱۸۰۰ کیلومتر فیبرنوری داریم که مربوط به شرکت مخابرات است. حتی در بین شهرها هم این فیبر وجود دارد و مختص مخابرات است. اما در رابطه با قرارداد ایرانسل با شهرداری اطلاعی ندارم و باید خودشان در این رابطه پاسخگو باشند.
شهرداری ها ملزم به صدور مجوز حفاری و نصب تجهیزات هستند/ شتابزدگی در اجرای پروژه از کیفیت آن خواهد کاست
مجتبی امانی، سرپرست اداره كل ارتباطات و فناوری اطاعات آذربايجان شرقی درخصوص آخرين وضعيت پروژه ملی فيبرنوری منازل و كسب و كارها موسوم به FTTx در گفتگو با ساقی آذربایجان با تاكيد بر توسعه شبكه ثابت كشور گفت: اين پروژه تكليف وزارت ارتباطات در دولت چهاردهم است و اين وزارتخانه در تلاش است زيرساخت های ارتباطی كشور در حوزه ارتباطات ثابت را با توسعه فيبرنوری ارتقاء بخشد تا همه مردم و صاحبان كسب و كار بتوانند بطور يكسان از پرسرعت ترين، امن ترين و پايدارترين شبكه اينترنت ثابت استفاده كنند.
وی با بيان اينكه رقابت همواره سازنده بوده و باعث افزايش كيفيت خدمات می گردد افزود: به منظور افزايش كيفيت ارتباطات و سطح رضايت مندی مردم، مطابق برنامه ريزی های صورت گرفته توسط وزارت ارتباطات، در طرح ملی توسعه فيبرنوری منازل و كسب و كارها، فضای رقابتی بين اپراتورهای ارائه دهنده خدمات ارتباطی ايجاد شده و اين رقابت در خدمت منافع مردم است.
امانی به مصوبات حمايت از پروژه فيبرنوری منازل و كسب وكارها در قانون بودجه ١٤٠٣ كشور اشاره و ادامه داد: شهرداریها و ادارات كل راهداری ملزم به صدور مجوزحفاری و نصب تجهيزات ظرف مدت ١٥ روز برای اپراتورهای مورد تاييد وزارت ارتباطات می باشند.
وی تصريح كرد: اين طرح جهت دسترسی مردم با سرعت حداكثری به شبكه ملی اطاعات طراحی شده و با توجه به اجرايی بودن پروژه شتابزدگی در اجرای آن از كيفيت شبكه خواهد كاست و درآينده نيز آنرا با مشكل مواجه می كند.
سرپرست اداره كل ارتباطات آذربايجان شرقی در ارتباط با روند اجرای طرح در استان اظهار كرد: همزمان با آغاز اجرای اين طرح در سطح كشور، اجرای پروژه در تمامی شهرهای استان با جديت در دستور كار اين اداره كل قرار گرفت و جلسات متعددی با حضور مسئولين استانداری، فرمانداری ها، شهرداران شهرهای استان و مديران اپراتورهای ابلاغی برگزار گرديد و هم اكنون از بين ٧٣ شهر استان، عمليات اجرايی اين پروژه در ٥ شهر مراغه، هشترود، هريس، اهر و باسمنج به بهره برداری رسيده است و در٥ شهر ميانه، مهربان، خواجه، شربيان و مبارك شهرعمليات حفاری و داكت گذاری پروژه به اتمام رسيده و در ٧ شهر آذرشهر، ملكان، تركمانچای، دوزدوزان، هاديشهر، آچاچی و مرند در حال اجرا است.
وی با بيان اينكه تفاهم نامه اجرايی طرح در ٣٩ شهر استان نيز منعقد شده و در خصوص ١٨ شهر باقی مانده نيزدر حال انجام مذاكره هستيم گفت: تسريع در اجرايی شدن اين پروژه در استان، نيازمند همراهی و همدلی تمامی دستگاه دخيل ازجمله فرمانداران و شهرداران شهرهای باقی مانده است.
امانی با اشاره به اينكه برای اولين بار در برنامه هفتم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كشور سهم ١٠ درصدی برای اقتصاد ديجیتال از توليد ناخالص داخلی پيش بينی شده است، خاطرنشان كرد: يكی از اساسی ترين ملزومات توسعه اقتصاد ديجيتال و تحقق اهداف برنامه، توسعه اينترنت ثابت بر بستر فيبرنوری است و اين اداره كل به جد پيگير است تا اين پروژه در تمامی شهر های استان اجرايی شده و زمينه توسعه كسب و كارهای حوزه فاوا، رشد سهم اقتصاد ديجيتال از توليد ناخاص داخلی استان، توسعه فناوری های نوين ارتباطی، هوشمند سازی حوزه صنعت و كشاورزی فراهم گردد.
نتیجه گیری: آن گونه که از قرائن و شواهد پیداست این حجم از رپورتاژ رسانه ای(با مدلی که شیخ شورا تلفظ کرد بخوانید) صرفا برای انجام کاری که شهرداری ملزم به انجام آن بوده هم در نوع خودش جالب توجه است و به این می ماند که شرکت آب و فاضلاب مثلا برای تامین آب شرب منازل کلی برای خودش نوشابه باز کند و منت سر مردم بگذارد. از سویی بهرحال باید مشخص شود که چرا با وجود آن که نام شرکت ایرانسل طبق گفته اعضای شورا در لیست اعلامی وزارتخانه نبوده، شهرداری تبریز با این شرکت وارد مذاکره و عقد قرارداد شده است. این موضوع را متعاقبا از مسئولان ذیربط پیگیر خواهیم شد.
پست های مرتبط
تولیدکنندگان به سمت خامفروشی تمایل پیدا کردهاند
پاسداری از اعتماد مردم به نظام، وظیفه اصلی ما مدیران است
اهمیت کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت پارکها و بوستانهای تبریز