آیا یائسگی با پوکی استخوان مرتبط است؟

یائسگی دورانی حساس و چالش برانگیز برای زنان است که مشکلات مختلفی مانند تغییر خلق و خو، کاهش میل جنسی، پوکی استخوان و … را در پی دارد. در این مقاله قصد داریم تا درباره رابطه بین پوکی استخوان و یائسگی صحبت کنیم. با ما در این مطلب همراه باشید تا به بررسی علل ابتلا به پوکی استخوان، علائم آن و رابطه آن با یائسگی بپردازیم.
تعریف کوتاهی از پوکی استخوان پوکی استخوان موجب ضعیف و شکننده شدن استخوان ها می شود، این شکنندگی به حدی زیاد است که حتی فشارهای خیلی خفیف مث خم شدن و یا سرفه کردن یا افتادن نیز باعث شکستگی می شود.
این شکستگی ها عموما در قسمت های مفصل ران، مچ، یا ستون فقرات افراد اتفاق می افتد و اما در قسمت های دیگر نیز این شکستگی اتفاق می افتاد مانند لگن و…
به صورت کلی پوکی استخوان زمانی اتفاق می افتد که با از بین رفتن استخوان های قدیمی، استخوان جدیدی ایجاد نشود و باهم تتناسب نداشته باشند.
پوکی استخوان در نژاد های مختلف متفاوت است؟
در همه ی نژاد ها و در هر دو جنسیت زن و مرد، پوکی استخوان اتفاق می افتد؛ اما این امر بیشتر در زنان سفید پوست آسیایی رخ می دهد. از جمله گروهی که بیشترین خطر و آسیب پذیری را دارند، گروه زنان مسن تر و یائسه است. البته با رژیم غذایی سالم و ورزش و با تحمل وزن می توان به جلوگیری و پیشگیری از شکستن استخوان کمک کرد.
عوامل موثر در ابتلا به پوکی استخوان
به طور کلی استخوان های انسان دائماً در حال بازسازی هستند و بافت های جدید استخوانی جایگزین بافت های قدیمی تخریب شده می شوند. وقتی در سن پایین تر و جوان هستید، سرعت تشکیل این استخوان های جدید زیاد و بیشتر از تخریب استخوان های قدیمی و کهنه است در نتیجه توده استخوانی افزایش می یابد.
با افزایش سن این روند به کندی ادامه می یابد. با بالا رفتن سن تخریب این توده های استخوانی با سرعت بیشتری انجام می شود که در نتیجه پوکی استخوان را به همراه دارد. توده های استخوانی که در جوانی به دست می آورید تا حدی ارثی است و احتمال مبتلا شدن به پوکی استخوان به میزان توده استخوانی تشکیل شده در جوانی مرتبط است.
عواملی که خطر پوکی استخوان را بیشتر می کنند و غیر قابل تغییر هستند
جنسیت: پوکی استخوان در زنان بیشتر از مردان است
سن: هرچه سن شما افزایش می یابد احتمال مبتدا شدن به پوکی استخوان نیز افزایش می یابد.
سابقه خانوادگی: (عامل ارثی) اگر پدر و مادر و یا خواهر یا برادر شما پوکی استخوان دارند، شما در معرض خطر بیشتری هستید.
اسکلت بدن: کسانی که اسکلت بدن کوچک تری دارند، احتمال مبتلا شدن بیشتری هم دارند زیرا با افزایش سن توده استخوان های بدن کمتر می شود.
عوامل دیگر در ابتلا به پوکی استخوان
سطح هورمون ها: مشکلات تیروئید، و همچنین وجود غدد مانند هایپر تیروئیدی و غدد فوق کلیه.
رژیم های غذایی نامناسب: مصرف کم کلسیم و اختلالات اشتهایی و جراحی هایی مانند کم کردن حجم معد ه و یا برداشتن بخشی از روده
مصرف برخی داروها : داروهایی که برای پیشگیری و یا مقابله با بیماری هایی مثل تشنج و ریفلاکس معده و سرطان و پیوند استفاده میشوند با پوکی استخوان رابطه دارند.
سبک زندگی افراد: کسانی که در طول زندگی خود تحرک کمی دارند و مصرف الکل بالایی دارند و دخانیات استفاده می کنند خطر ابتدا به پوکی استخوان بیشتری دارند.
راه های پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان
در پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان عواملی همچون تغذیه مناسب و ورزش منظم بسیار مهم هستند.
پروتئین ها و کلسیم و ویتامین D از جمله موادی هستند که به پیشگیری پوکی استخوان کمک می کنند. این مواد مغذی می توانند هم از طریق مواد غذایی برای بدن تامین شوند و هم از طریق داروهای مکمل. مصرف هر گونه دارو باید تحت نظر پزشک و با بررسی آزمایش شما صورت گیرد.
همچنین یکی دیگر از عوامل مهم در پیشگیری، وزن است؛ کمبود وزن احتمال ابتلا و تخریب و شکستگی استخوان ها را بیشتر می کند و همچنین اضافه وزن خطر شکستگی در بازو و مچ را افزایش می دهد. به همین دلایل بهتر است وزن خود را در حالت متناسب نگه دارید.

About Author