بالاخره فهمیدید!؟

به قلم: وحید خدادادی

یواشکی های دبیر شورای عالی امنیت ملی در یکی دو روز اخیر جواب داد و در اقدامی ناگهانی اعلام شد که دوکشور ایران و عربستان سعودی بعد از هفت سال تضمین کردند تا به قرارداد سال ۲۰۰۱ دولت خاتمی متعهد باشند. شمعخانی که در این چند وقت اخیر صحبت های زیادی در رابطه با رفتنش از شورای عالی امنیت ملی بصورت درگوشی و غیر رسمی شده بود، رهاورد بزرگی از مسافرت یواشکی اش به دست آورد و به محض انتشار خبری که اهمیت آن حتی از توافق رژیم گذشته با عراق در چارچوب قرارداد الجزایر بیشتر بود، قیمت ارز و طلا به شکل قابل توجهی سقوط کرد.
روابط دو کشور در طول چهاردهه روند سینوسی طی کرده و همواره آبستن حوادثی چند بوده است. از کشتار حجاج ایرانی در سال ۶۷ که اعلام انزجار حضرت امام(ره) از آل سعود را به دنبال داشت تا حادثه منا و در نهایت اعدام شیخ نمر و بالا رفتن از دیوار سفارت این کشور نهایتا به قطع کامل روابط دیپلماتیک دو کشورمنجر گردید. در روزهایی که جو جهانی علیه ایران بود و اقتصاد کشور هم روزهای خوبی را سپری نمی کرد، با دو اتفاق بزرگ در سطح سیاست خارجی ورق بازی به نفع ایران برگشت و بخشی از آب رفته به جوی بازگردانده شد. در یکی دو ماه گذشته که دولت بیخیال قیمت ارز و سکه و طلا شده بود و مردم سعی در تبدیل دارایی های خود بودند، هشدار دادیم که احتمالا دلیل این بی خیالی اتفاقات بزرگی باشد که بزودی رخ خواهد داد و البته احتمال این رخداد در همین سال جاری کمی دور از ذهن بود.
اتفاق اول مربوط به توافق کامل ایران با آژانس و رضایت گروسی از مسافرتش به تهران و خنده های ملیحش از رهاورد چاق و چله اش بود که در میان سکوت کیهان و دارودسته دلواپسان و غیاب باقری کنی و حضور کمرنگ امیر عبدالهیان صورت گرفت و نشان داد که پرونده هسته ای ایران به صورت آرام و بی صدا گویا مجددا از دستگاه سیاست خارجی به شورای عالی امنیت ملی ارجاع شده است یا حداقل تفکرات جلیلی در این فقره راهی نخواهد داشت. نتیجه این توافق هم به وضوح در نشست اخیرآژانس قابل رویت بود و از آنجایی که بخشی از نیروهای همراه با دولت زیر لوای ننگ بر برجام سینه می زنند، از بزرگ کردن و پرداختن مفصل به آن در فضای رسانه ای خودداری شد تا به اصطلاح ننگ توافق به پیشانی این آقایان نخورد.
اتفاق بعدی و یهویی دیگر توافق ایران و عربستان و چرخش دراماتیک در روابط فی مابین بود که البته کمی دور از انتظار بود. دو کشور اسلامی با میانجی گری یکی کشورکمونیستی آشتی کردند و البته معادلات منطقه‌ای در حال ورود به نقطه عطفی است که جای کوچکترین اشتباه محاسباتی نخواهد داشت. این توافق در حالی اتفاق می افتد که ریاض در حال توافق و مذاکره موازی با اسرائیل است و تهران نیز در حال گفتگو بر سر برجام و کاهش تنش با کشورهای منطقه است. بارها تاکید کرده بودیم که شرط ضمن عقد برجام جهت اجرا تعدیل تنش های سیاسی و نظامی در منطقه و به اعتباری عادی سازی روابط با عربستان خواهد بود. این مهم گویا برای رجال سیاسی تصمیم گیر هم مسجل شده و نهایتا متوجه شدند که راه برجام از خاورمیانه می گذرد. به نظر می‌رسد این توافق در صورت پایداری ممکن است این شانس را به دو طرف بدهد که در محیط امنیتی بلافصل خود تغییرات مشخصی را ایجاد کنند و در این زمینه شاید یمن، برجام و شبکه معاند ایران اینترنشنال برگ های بازی باشند. در نهایت می توان اشاره کرد که شاید توافق اخیر بتواند آل سعود را از منجلاب یمن برهاند و سطح تهدیدات نظامی از سوی انصارالله را کاهش دهد و به تعبیری شاید دور از ذهن نباشد که ریاض به یمن برسد و ایران به برجام و یک پروپاگاندای رسانه ای مثل ایران اینترنشنال هم دیگر حمایت آل سعود و دلارهایش را نداشته باشد.

About Author