ضرب سکه به باند خصولتی‌ها واگذار می‌شود

هجوم مردم به بازار سکه و طلا در کنار ارز، ایجاد جهش کانالی در قیمت سکه را در پی داشت و نرخ این کالای سرمایه‌ای استراتژیک را به کانال ۱۶ میلیون تومان رساند.

علی صالح آبادی، مدیر مالی برآمده از دانشگاه امام صادق، و سکاندار بانک مرکزی در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که این نهاد به جای سکه، اوراق گواهی آتی سکه عرضه خواهد کرد. این اوراق در ۶ ماه آتی تصفیه خواهد شد. وی همچنین از تشکیل کارگروهی در بانک مرکزی خبر داد تا نسبت به واگذاری ضرب سکه طلا به بخش خصوصی اقدام کنند. این اولین بار در تاریخ کشور است که نهادی غیر از دولت عهده‌دار ضرب سکه طلا خواهد شد.

یکی از مدیران اسبق این نهاد در گفتگو با آفتاب‌نیوز اظهار کرد: با توجه به حساسیت بحث ضرب سکه، موضوع اهلیت برای بانک مرکزی اهمیت دارد و معمولاً هم منظور مقامات از بخش خصوصی، خصولتی‌ها و بنیاد‌ها هستند که خودی محسوب می‌شوند.

آگاهان حوزه بانکداری کشور معتقدند با توجه به گرایش‌های سیاسی آشکار صالحی، این احتمال قوی وجود دارد که ضرب سکه طلا در نهایت در اختیار مجموعه‌های اقتصادی وابسته به جبهه پایداری قرار گیرد.

شایان کرمی تحلیل‌گر مشتقه کارگزاری فارابی در این‌باره به آفتاب‌نیوز گفت: بانک مرکزی با انتشار اوراق گواهی سکه قصد دارد تا سرمایه‌های سرگردان و نقدینگی موجود را به سمت این اوراق هدایت کند و به خریدار اوراق تعهد بدهد که ۶ ماه بعد نرخ سکه هر چه که بود آن را تصفیه می‌کند. اگر مردم و بازار به بانک مرکزی و دولت اعتماد کنند و این اوراق را خریداری کنند، ممکن است شیب قیمت فعلی، کمی کاهش شود.

این کارشناس در ادامه افزود: الته با توجه به کاهش اعتماد عمومی به سیاستگذار دولتی باید دید که این طرح تا چه حد موفق خواهد بود. باید به این نکته نیز توجه کرد که انتشار اوراق سکه به جای خود سکه و دارایی فیزیکی، این پالس را به بازار می‌فرستد که بانک مرکزی، چون طلا و دارایی فیزیکی ندارد، ناچار به جای سکه، اوراق‌فروشی می‌کند، همین مسئله خود می‌تواند جو روانی بازار را تشدید و باعث افزایش بیشتر قیمت سکه شود. در زمان پیش‌فروش سکه نیز، ابتدا عنوان شد که این سکه‌ها معاف از مالیات است، اما بعداً از خریداران مالیات مطالبه شد، چنین اقداماتی قطعاً اعتمادزا نیست و به اعتماد عمومی آسیب می‌زند.

عباد محمد ولی تحلیل‌گر و دبیر اتحادیه طلا و جواهر تهران نیز در گفتگو با خبرنگار آفتاب‌نیوز، اظهار کرد: واگذاری ضرب سکه به بخش غیردولتی اگر بدون زیرساخت و استفاده از بخش خصوصی واقعی انجام گیرد، ممکن است مسائلی را به همراه داشته باشد. بخش خصوصی واقعی این توانایی را دارد که سکه را با سطح کمی و کیفی بالا عرضه کند. البته امیدوار هستیم که مجموعه سیاستگذار دولتی این اقدامات را در گفتگو با خبرگان و فعالان بخش خصوصی عملیاتی کند. واگذاری ضرب سکه به دیگران اگر بدون نظارت کافی صورت گیرد، ممکن است باعث عرضه سکه کم کیفیت شود و این به نوبه خود اعتماد عمومی و سرمایه‌گذار را متزلزل خواهد کرد.

محمد، ولی در ادامه گفت: در شرایط که بازار به امید بیشتر نیاز دارد، شاید عرضه اوراق سکه به جای خود سکه و طلا اقدام مثبتی طلقی نشود. در این شرایط باید با مردم با مشت پر صحبت کرد و اینکه به جای طلا، کاغذ دست مردم بدهیم، ممکن است به ذهنیت‌های منفی در بازار طلا و سکه دامن بزند. پسندیده‌تر آن است که بانک مرکزی با بضاعت بالای که دارد با صدای قوی‌تر با بازار صحبت نمایید. اتحادیه نیز در این زمینه آمادگی هر گونه همکاری را دارد.

About Author