پروژه‌ای که به موزه‌ای از وعده‌ها بدل شد

برای هر ملتی، تاریخ و آنچه که میراث گذشتگان است، گنجینه‌ای است ارزشمند که باید همانند امانتی گرانقدر از نسل حاضر به نسل‌های آینده منتقل شود. ایران، بزرگ کشوری است در پهنه عالم، که با اتکای تاریخی چند هزار ساله و غنی خود، هر مورخی را به تامل وا می‌دارد و در این میان، تاریخ معاصرش، رنگ و بویی دیگر گرفته به واسطه روایت حماسه‌ها و دلاوری‌های فرزندان این مرز و بوم … سال‌های دفاع مقدس، سند متقن این دلاوری‌ها و رشادت‌ها بوددر راه حفظ دین و وطن تا پای جان و اکنون ما، وارث تاریخ آن روزهای عشق و ایمان هستیم و وظیفه‌ای بس خطیر برای زنده نگه داشتن یاد و خاطره انسان‌هایی که عاشقانه از هستی خود گذشتند تا ما و اسلام و ایران، پاینده و سرفراز زندگی کنیم. شهرداری تبریز در حیطه وظایف اجتماعی و فرهنگی خود، در راستای حفظ و اعتلای فرهنگ دفاع مقدس و تسری آن در بین نسل جوان جامعه، علاوه بر تدارک برنامه های مختلف فرهنگی، برخی پروژه‌های عمرانی خود را با محوریت دفاع مقدس طراحی کرده است. یکی از این پروژه‌ها، پارک موزه دفاع مقدس واقع در محدوده شهرداری منطقه ۲ تبریز است. این پروژه با هدف یادآوری آثار و ارزش‌های ۸ سال دفاع مقدس و در مساحتی بالغ بر ۵ هزار و ۶۰۰ مترمربع به انضمام امکانات جنبی، همچون سالن‌های همایش، کتابخانه، پارک، سینما، پارکینگ و دیگر بخش‌های رفاهی و تفریحی در حال احداث است.
کلنگی که سال ۱۳۷۴ بر زمین خوردپارک موزه دفاع مقدس یکی از مراکز فرهنگی است که پس از بهره‌برداری، می‌تواند مکان مناسبی برای گذران اوقات فراغت شهروندان باشد و در عین حال، مرکزی برای حفظ، انتشار و انتقال ارزش‌های دفاع مقدس برای نسل‌های آتی محسوب می‌شود‌. تکمیل نشدن باغ موزه دفاع مقدس پس از ۲۹ سال از کلنگ‌زنی آن همواره مورد اعتراض علاقه‌مندان به فرهنگ دفاع مقدس و پیشکسوتان این حوزه بوده است و به نظر می‌رسد در صورت مشخص شدن برنامه‌ها، ظرف چند سال آینده شاهد تکمیل این مکان فرهنگی باشیم.
این پارک موزه از سال ۷۴ کلنگ‌زنی و عملیات اجرایی آن آغاز شده است، اما مسیر ۲۹ ساله پرفراز و نشیب باعث شده است که هنوز شاهد تکمیل این پروژه مهم فرهنگی کلانشهر تبریز نباشیم. هر شهرداری که در تبریز طی سال‌های گذشته آغاز به کار می‌کند از نخستین برنامه‌هایش جمع کردن پدران شهدا و بازدید از پارک موزه دفاع مقدس تبریز است اما در پایان برنامه کاریش تنها چند درصد از پیشرفت فیزیکی برخوردار می‌شود. ۲۹ سال از کلنگ‌زنی آن می‌گذرد اما هنوز در خم وعده مسؤولان مانده است. راه‌اندازی موزه دفاع مقدس آذربایجان‌شرقی از مطالبات خانواده‌ شهداست.
نمی‌دانیم پارک موزه دفاع مقدس در چه مرحله‌ای است؟ احد صادقی، عضو شورای شهر تبریز با بیان این‌که از روزهای نخست احداث پارک موزه دفاع مقدس نیت بر این بود که همانند سایر شهرها چنین مجموعه‌ای ایجاد شود، گفت: استان ما در این زمینه عقب‌افتادگی داشت، اما امروز تلاش مدیریت این مجموعه خود را نشان می‌دهد. باید توجه بیشتری به محتواهای بصری یا آثار هنری مکتوب و آثار ماندگار دیگر داشته باشیم؛ آثاری مانند نقاشی و‌گرافیک و… آثاری که بتوانند برای ۵۰ سال محتوای دفاع مقدس را به نمایش بگذارند.وی اضافه کرد: بیشتر بودجه صرف خود پارک می‌شود. باید مشخص شود چه میزان برای پارک هزینه شده و چه میزان برای تولید محتوا. همچنین لازم است بدانیم پروژه در چه مرحله‌ای است و چه بازه‌ای برای اتمام آن در نظر گرفته شده است. در این هفته (دفاع مقدس) قرار بود برخی المان‌ها رونمایی شوند. برخی دستگاه‌ها نمادهایی از دفاع مقدس ارائه داده‌اند که مردم از آن نمایشگاه‌ها استفاده کنند.صادقی خاطرنشان کرد: از شهرداری انتظار داریم اعلام کنند که پروژه پارک موزه در چه مرحله‌ای است و نصب المان‌ها در چه بازه‌ای انجام خواهد شد، چون قرار بود هفته دفاع مقدس مقداری از این المان‌ها در معرض دید عموم قرار بگیرند.
علی نوای باغبان، عضو شورای اسلامی شهر تبریز نیز پیش از این خاطرشان کرده بود: باغ‌موزه دفاع مقدس هیئت‌امنا، ساختار و جایگاه مشخص دارد و شاهد فعالیت‌های این مجموعه هستیم، اما باید توجه کرد که از حیث عمرانی و مسائل مالی، اگر شهرداری تزریق مالی نکند، کدام سازمان پای کار خواهد آمد؟وی ادامه داد: شهرداری به دلیل آثار فرهنگی و اجتماعی و همچنین فضای سبز و پارک این مجموعه پا پیش گذاشته، اما باید به این مهم نیز توجه کنیم که آیا به اندازه یک پل به باغ‌موزه دفاع مقدس اهمیت می‌دهیم؟عضو شورای اسلامی شهر تبریز تأکید کرد: با تزریق قطره‌چکانی، کار پیش نمی‌رود و بودجه شاخص باید در نظر گرفته شود.
سردار مسعود باقری‌نژاد، مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس آذربایجان‌شرقی تاکید کرد: یکدلی باعث پیشرفت مجموعه‌ها می‌شود. ۱۲ سوژه تعریف شده که لازم است در زمینه دانشنامه نیز مورد توجه قرار گیرد. همچنین باید پیرامون سوژه‌ها و رفع بروکراسی اداری اقدام شود. وی افزود: مهم است که مراجعه‌کنندگان وقتی وارد مجموعه می‌شوند چه حالی دارند و زمانی که خارج می‌شوند چه تأثیری دریافت کرده‌اند. وقتی مهمانانی از کشورهای اطراف می‌آیند، باید ببینند چه اقداماتی انجام شده است تا بیانگر واقعیت‌های کشور باشد. همان‌طور که در فرانسه با وجود سکولار بودن، مدام رزمندگان و قهرمانان خود را تکریم می‌کنند، ما نیز باید این موضوع را با جدیت دنبال کنیم.باقری‌نژاد ادامه داد: بودجه‌ای که امسال و سال گذشته تخصیص داده شده مشخص است. هرچند به‌صورت کلی هزینه شهرداری معلوم است، امسال ۵۰ میلیارد و سال گذشته ۴۰ میلیارد. اما باید ببینیم برای سال‌های آتی چه برنامه‌ای خواهیم داشت و شهرداری وظایف خود را به‌موقع اجرایی کند.مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس آذربایجان‌شرقی خاطرنشان کرد: باید عملکرد استان، شمال‌غرب و یگان‌ها در این مجموعه دیده شود. همچنین لازم است چشم‌انداز ۵ سال آینده مشخص و برای ۲۰ سال آینده هم تکالیف سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تعیین شود.
هم‌افزایی نکنیم، به نتیجه نخواهیم رسیداسماعیل چمنی، دیگر عضو شورای اسلامی شهر تبریز ضمن قدردانی از مدافعان دیروز و امروز اظهار داشت: قدردان زحمات کسانی هستیم که در سنگرها باقی مانده و امید و نشاط را برای مردم خلق کردند. بارها در جلسات مختلف گفته‌ام که هر کس به نوبه خود زحمت می‌کشد و ما قدردان زحمات تمام عزیزان شهرداری هستیم. شورا و شهرداری بخشی از این کار هستند، اما اگر سازمان‌ها و ارگان‌ها هم‌افزایی نکنند، به نتیجه نخواهیم رسید. باید نسبت به جذب بودجه‌های ملی از طریق متولیان استفاده کنیم.وی متذکر شد: نکته‌ای که باید به آن اشاره کنم این است که مسیر ضلع جنوبی ۱۵ سال پیش با مصوبه شورا و توسط شهرداری به بنیاد حفظ آثار تقدیم شده است. این مکان پرتردد و ارزشمند شهر باید ساماندهی شود. هم در شأن و منزلت حفظ آثار است و هم به نفع شهر خواهد بود و ارزش افزوده ایجاد می‌کند. ما نسبت به سایر مدیران امین‌تر برای مردم هستیم چرا که توسط خود مردم انتخاب شده‌ایم.
انتقاد از بی‌عملی دستگاه‌هاروح‌الله دهقان‌نژاد به موضوع پارک موزه پرداخت و گفت: شهرداری و شورا هیچ لکنتی در مورد وظایف خود در قبال شهدا ندارند، اما باید توجه داشت که شورای اداری استان ۱۸۱ عضو دارد که هر کدام یک ارگان رسمی هستند. اگر هر یک از این دستگاه‌ها حداقل جلوی ابنیه مرتبط با خود کاری اجرا کنند، حداقل ۲۰ درصد از انرژی شهرداری باقی خواهد ماند تا صرف تولید محتوا شود. اما متأسفانه بی‌عملی دستگاه‌ها باعث شده است همه بگویند شهرداری کارها را انجام می‌دهد.
برنامه ۲۹ ساله شهرداران تبریزآذربایجان شرقی ۱۰ هزار شهید، ۲۵ هزار جانباز و ۲ هزار آزاده تقدیم میهن و انقلاب اسلامی تسریع در افتتاح و تکمیل باغ موزه دفاع مقدس برای نهادینه شدن فرهنگ ایثار و شهادت ضروری است. طی سال‌های گذشته مدیریت هر شهرداری که در تبریز آغاز می‌شود نخستین برنامه‌اش اجتماع پدران شهدا و بازدید از پارک موزه دفاع مقدس تبریز است، همان پروژه‌ای که امروز ۲۹ ساله شده است.

About Author