اختصاصی ساقی آذربایجان/ وحید خدادادی
به دنبال حذف نام تبریز از بخش جاده ابریشم وبسایت رسمی سازمان یونسکو، شهردار تبریز طی نامهای به دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران درخواست کرد نام و لینک اطلاعات تفصیلی مربوط به این شهر را به این بخش سایت اضافه کنند.
جاده ابریشم را شاید بتوان مهمترین جاده دنیا تا قرن پانزدهم تصور کرد. این جاده در مسیر اصلی و مسیرهای فرعی خود از ایران میگذشت و ایران بهعنوان یکی از مهمترین کشورهای تجاری مسیر آن، نقش ترانزیت (واسطه) را داشت. در این بین به نوشته برخی از صاحبنظران، تبریز از جمله شهرهایی بوده که از دوران باستان بر سر راه ابریشم قرار داشته است و همین امر باعث شد تا همیشه بعنوان یک مرکز مهم تجاری در شمال غربیایران مطرح شود. قاعدتا نهادی که می بایست از موضوع حذف نام تبریز مطلع و اقدام می نمود، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است، و اینکه چگونه شهرداری قبل از میراث از این قضیه مطلع شده و چرا این اقدام از سوی شهرداری بوده و چه عواملی منجر به این حذف منجرگردیده، پرسش هایی هستند که مسئولان امر باید پاسخگوی آن باشند.
* این موضوع را بنده شخصا پیگیری کردم و باید عرض کنم که یونسکو بخش ها و پروژه های مختلفی دارد و موضوع راه ابریشم بحثی نیست که در ارتباط با میراث فرهنگی و گردشگری باشد.
نواداد معاون میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی در گفتگو با ساقی آذربایجان افزود: یونسکو در دو حوزه آثار ملموس(غیر منقول) و غیر ملموس ثبت جهانی دارد. از سال ۱۳۵۰ تاکنون ۲۷ اثر از کشور ما دارای ثبت جهانی هستند که سه اثر از این تعداد یعنی بازار تبریز، کلیسای سنت استپانوس و سه کاروانسرا متعلق به استان آذربایجان شرقی هستند و هیچ تغییر و تحولی در این رابطه صورت نگرفته است.
وی افزود: در رابطه با موضوعی که فرمودید دقیقا نمی دانم اقدام کننده کیست،چون قاعدتا که نباید شخص آقای شهردار باشد و احتمالا یکی از ارگان های زیر مجموعه شهرداری است و هیچ جلسه و صحبتی با ما در این رابطه به صورت شفاهی و کتبی نشده است و از این رو از نیت این اقدام خبر ندارم. تا جایی که بنده اطلاع دارم که ارتباط با یونسکو دارای یک فرآیند دیپلماتیک خاص می باشد و دارای پروتکل های مخصوص به خود است. ارتباط با کنوانسیون های یونسکو عمدتا از طریق وزارت امور خارجه و وزارت علوم تحقیقات است و لذا اگر نیاز به برقراری ارتباط و مکاتبه با یونسکو باشد، قاعدتا باید از این مسیر صورت گیرد و نمی توان حتی در سطح وزارت میراث فرهنگی با یونسکو ارتباط برقرار کرد. با توجه به تعدد پروژه ها و موضوعات مطروحه در حوزه عملکرد این سازمان، نمایندگانی در رابطه با هر موضوع در ایران وجود دارد.
نواداد افزود: شاید یونسکو پروژه ای در رابطه با جاده ابریشم دارد و بود یا نبود تبریز بسته به همکاری هایی است که در این پروژه می توانست صورت گیرد. قطعا یونسکو که نمی تواند تبریز را از تاریخ حذف نماید. حجم بازار تبریز با بیش از هزار سال قدمت حکایت از آن دارد که تبریز در داخل این کریدور مطرح بوده است چون این میزان تبادلات تجاری و مساحت ۳۰ هکتاری بازار تبریز بی تردید برای یک شهر ۲۰۰، ۳۰۰ هکتاری ساخته نشده بوده است و قرار نبوده صرفا جوابگوی تبریز باشد و مطمئنا ضریب خدمات آن منطقه ای و جهانی بوده است.
وی گفت: موضوع فوق احتمالا یک پروژه خاص بوده که تبریز در آن همکاری نداشته است! اما نکته مهم این است که در یونسکو چیزی به نام نقشه ثبت جهانی شده راه ابریشم وجود ندارد و در برخی از نقشه های موجود در سایت یونسکو در رابطه با راه ابریشم نام تبریز وجود دارد و در برخی وجود ندارد. حتی بنده موضوع را از تهران و پایگاه های ثبت جهانی جویا شدم و آنان نیز اظهار بی اطلاعی کردند!
گفته های مسئولین میراث فرهنگی استان نشان دهنده چند نکته اساسی و مهم است. ابتدا اینکه این مدل نامه نگاری با توجه به پروتکل های یونسکو نمی تواند موضوعیت داشته باشد و صرفا کاربرد رسانه ای داشته و از آن دست اخبار زردی است که ساخته و پرداخته گوبلز است. که اگر چنین نیست باید
باید مشخص شود این نامه نگاری با توجه به اینکه نمی توانسته مستقیما با رئیس یونسکو صورت گیرد، آیا از کانال وزارت امور خارجه بوده است یا وزارت علوم و تحقیقات؟ ثانیا با توجه به اینکه ذاتا چنین نقشه ای با خصوصیت ثبت جهانی در یونسکو وجود ندارد، کل ماهیت خبر و اقدام شهرداری زیر سوال می رود. بهرحال باید دوستان در داخل امپراتوری رسانه ای این مجموعه به فکر جواب هایی قانع کننده باشند و مشخص کنند که این خبر را اصطلاحا از کجایشان در آورده اند؟ ارائه عملکرد در جهت گزارش خدمت امری بالسویه در نهادها و ارگان های مختلف است اما انتشار خبری که در بیخ و بن در آفساید قرار دارد باعث می شود که نه تنها گلی به نام مجموعه ثبت نشود بلکه رسانه ای تیزبین در قامت VARظاهر شود و در بازبینی مجدد گل مورد نظر آفساید اعلام شود و هزینه های انجام شده برای انتشار فله ای خبر هم هدر برود. امان از این رسانه های موی دماغ!
پست های مرتبط
استاندار آذربایجانشرقی: هرگز با نمایندگان مجلس معامله نمیکنیم!
تبریز میتواند شهر عاری از بیکار مددجوی بهزیستی باشد
«ارس» به منطقه آزاد هوشمند کشور تبدیل میشود