اختصاصی ساقی آذربایجان/ وحید خدادادی
حوزه فرهنگ و هنر علی رغم همه لاف هایی که در طول همه این سالها در رابطه با آن زده شده هیچگاه از آن درجه و اهمیت لازم برخوردار نبوده و خیل کثیر نهادهای خودمتولی دان در این حوزه باعث به وجود آمدن شرایط فرهنگی و هنری فعلی گشته است. مشکلات تبریز در این رابطه دوچندان است و بر این مشکلات بیافزایید مسائلی نظیر پروژه های بر زمین مانده و بودجه ناچیز و حضور چهره های بعضا غیر متخصص در این بخش و امر مطالبه گری که اصلی ترین وظیفه رسانه است. در همین باب و بنا به ضرورت به سراغ مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی رفتیم و از وی در باب موضوعات مختلف جویا شدیم. در ادامه قسمت دوم گفتگوی صمیمی و اختصاصی ساقی آذربایجان با محمد حسین بلاغی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی از نظرتان می گذرد.
ساقی آذربایجان: موزه هنرهای معاصر که ۲۰ سال از تصویب احداث آن می گذرد نهایتا به کجا رسیده است؟
بلاغی: در رابطه با این موزه بدترین جانمایی ممکن صورت گرفته است و مکان مطلوبی نیست. از کل بودجه وزارت ارشاد تاکنون ۳ میلیارد تومان بابت احداث این موزه هزینه شده است و ملک آن را هم شهرداری تبریز داده است. جالب آن که در طرح توسعه شهری تبریز مکان مورد نظر دقیقا محل ایستگاه مترو می باشد. ما در کل سه پروژه ملی داریم که عبارتند از پروژه مقبره الشعرا، تالارهای مرکزی تبریز و موزه هنرهای معاصر. در دوره آقای رحمتی و هفته آخر حیات ایشان توافقی به این مضمون انجام گرفت که مکان این موزه به دو شکل کوتاه مدت و بلند مدت عوض شود. یعنی ابتدا زیر زمین مجتمع ۲۹ بهمن به متراژ ۱۰۰۰ متر به صورت موقت به موزه هنرهای معاصر تبدیل شود اما در بلند مدت نیاز است تا ضمن هماهنگی با استاندار محترم، زمین قبلی به شهرداری عودت داده شود و طبق توافق با شهرداری زمین در جای دیگری گرفته و احداث کنیم، هر چند که در حال حاضر اولویت اول استان مقبره الشعرا می باشد، ولی برنامه آتی این اداره کل ایجاد این موزه در زیر زمین مجتمع ۲۹ بهمن است. مرحوم مالک رحمتی در دیدار ستادی که از این اداره کل داشت و چندین ساعت به طول انجامید، قول های مساعدی برای متحول کردن حوزه فرهنگ داده بودند و معتقدم که اگر انتظار داریم که در حوزه های دیگر به سامان برسیم، ابتدا باید حوزه فرهنگ سامان داده شود. البته منظورم از فرهنگ، فرهنگ عامه است و متاسفانه در طول همه این سالها وقتی از فرهنگ صحبتی به میان آمده، فرهنگ تخصصی مد نظر بوده است اما به نظرم فرهنگ، فرهنگ کار است، فرهنگ صرفه جویی است که متاسفانه مغفول مانده است.
ساقی آذربایجان: وضعیت ظاهری مجتمع ۲۹ بهمن چرا بازسازی و ترمیم نمی شود؟
بلاغی: ما درکل استان بالغ بر ۴۰ مجتمع داریم، کل بودجه نگهداری این ۴۰ مجتمع سالانه تنها ۵ میلیارد تومان است و بودجه تعمیر و ترمیم سر جمع و در بهترین حالت ۲۰ میلیارد تومان است. شما حساب کنید ما سالانه برای مخارجی از این دست در منازل شخصی خود چقدر هزینه می کنیم؟ لذا این بودجه ها تناسبی با مخارج موجود ندارد، شما ببینید ۱۷ سال بود که دیوارهای اداره کل ارشاد رنگ آمیزی نشده بود و هکذا مجتمع ها هم همینطور. از طرفی شما حساب کنید که در ۶ سال گذشته بیش از ۳۰ درصد پرسنل ارشاد بازنشسته شده اند و هیچ نیروی جدید جایگزین نشده است. در مقابل شما حساب کنید مجتمع آذرشهر تکمیل شد و در آستانه افتتاح است، مجتمع ملکان تا پایان سال تمام می شود، مجتمع کلیبر با رقمی حدود ۳۰ میلیارد تومان سال آینده افتتاح خواهد شد، مجتمع دوم هشترود سال بعد افتتاح خواهد شد، در رابطه با مجتمع ۲۹ بهمن در این دوره اقدامات نسبتا خوبی انجام گرفت، از جمله اصلاح و ترمیم شبکه آبیاری، سرویس های بهداشتی و نور حل شده و قصد داریم امسال بحث سالن و پلاتو را تمام کنیم. اگر وضعیت فعلی را با ۱۰ سال قبل مقایسه کنید، قطعا که وضعیتش بدتر شده است ولی اگر با سه سال قبل مقایسه کنید بی شک وضعیتش فرق کرده و در حال بهتر شدن است و باید تلاش کنیم تا به نقطه مطلوب برسد.
ساقی آذربایجان: ماجرای کتاب حیدربابایه سلام چیست؟ برخورد اداره کل ارشاد با این مسئله به چه ترتیب بوده است؟ تذکری از وزیر ارشاد در این رابطه گرفته اید؟
بلاغی: مطالبی که می خواهم عرض کنم بسیار مهم است، اعتقادمان بر این است که پیشران فرهنگ و هنر و رسانه اداره کل ارشاد است و ما در تعامل کامل با همه نهادها هستیم و لذا اگر نهادی در این اموراقدامی انجام دهد از او حمایت می کنیم و هر جا هم لازم باشد کمک می کنیم. فاجعه زمانی اتفاق می افتد که به حوزه فرهنگ به صورت بخشی و جزیره ای نگاه کنیم و متاسفانه برخی دستگاه ها با این نگرش مخالفند و سنگ اندازی می کنند. ما حتی در موارد معدودی که برخی سعی کرده اند مرجعیت ارشاد را زیر سوال ببرند باز ما چون کار، کار فرهنگی بوده حمایت کرده ایم. در رابطه با این مورد بخصوص هم باید عرض کنم که هر کسی که قصد چاپ کتاب داشته باشد باید حتما از این اداره کل مجوز بگیرد و لازم است بگویم که این اثر چاپ نشده است، اما تا روز رونمایی اقدامی برای مجوز آن صورت نگرفته بود.
آنچه که باید بی طرفانه عرض کنم این است که نفس کار یعنی تولید یک اثر هنری در حوزه ادبیات درست و بسیار هم خوب است، اما با رعایت اقتضائات. تا جایی که بنده اطلاع دارم این کتاب چاپ نشده است و طبق پرس و جوهایی که کردیم تنها ۴ جلد به صورت ماکت آماده شده و اگر خلاف این است و چاپ شده است به ما نشان دهید تا اقدامات مقتضی را انجام دهیم. ما به حسن ظن، ادعای آنان را قبول داریم و شاید هم چاپ کرده اند و منتشر نکرده اند!
اما آنچه که الان در حال انجام است به این ترتیب است که کتاب بخاطر یک سری ایرادات در حال بازنگری و ویرایش است و طبیعی است که باید بعد از بازنگری به این اداره کل ارجاع شود و در سامانه بررسی کتاب مورد بررسی قرار گیرد و اگر لازم بود اصلاحات روی آن انجام شود و بعد از این فرآیند اجازه چاپ خواهد داشت. لازم به ذکر است که تاکنون این کتاب برای اخذ مجوز به سامانه ما وارد نشده است و با توجه به پیگیری هایی که انجام دادیم در حال بازبینی می باشد. لازم به ذکر است در این رابطه تذکر جدی دادیم. در رابطه با تذکر آقای وزیر هم باید بگویم که خبری به این مضمون دیدم که از بیخ اشتباه است و واقعیت ندارد و نه در مورد فوق که در هیچ موردی در این ۲۲ ماه حضورم در این اداره کل تذکری نگرفته ایم. هر چند از سوی برخی از دوستان در این رابطه نامه نگاری هایی با وزیر محترم صورت گرفته بود. ما چون نسخه چاپ شده کتاب را ندیده ایم بنابر وظیفه تذکر دادیم که هر کتابی جهت چاپ باید از ما مجوز بگیرد و گویا از طریق انتشارات مرکز پژوهش های مجلس برای مجوز اقدام خواهد شد و چون کتاب منتشر نشده برخورد قانونی ما موضوعیت ندارد.
پست های مرتبط
استاندار آذربایجانشرقی: هرگز با نمایندگان مجلس معامله نمیکنیم!
تبریز میتواند شهر عاری از بیکار مددجوی بهزیستی باشد
«ارس» به منطقه آزاد هوشمند کشور تبدیل میشود