تولید آرد فرموله و نان بدون گلوتن در دانشگاه تبریز برای اولین بار در کشور

برای اولین بار در کشور آرد فرموله شده و نان مسطح بدون گلوتن برای افراد سلیاکی با ترکیبی از غلات، شبه غلات و حبوبات توسط شرکت فن‌آور مستقر در مرکز رشد و نوآوری دانشگاه تبریز تولید شد.
به گزارش ساقی آذربایجان، عادل دباغ محمدی‌نسب عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز و از اعضای شرکت فن‌آور مستقر در مرکز رشد و نوآوری دانشگاه تبریز با اشاره به تفاوت اصلی آرد و نان سلیاکی (فرموله شده توسط شرکت کام هیراد نوژن) با موارد مشابه موجود در کشور اظهار کرد: در تهیه این آرد و نان از هفت نوع محصول گیاهی مختلف شامل چهار غله، سه شبه غله و یک نوع حبوبات استفاده شده است در حالیکه در محصولات مشابه ترکیبات آرد و نان در دو یا سه مورد خلاصه می‌شود.
وی با اشاره به نقاط قوت این آرد و نان از قبیل شاخص‌های کیفی شامل رنگ، عطر، بافت و به‌ویژه طعم بسیار مناسب و غیرقابل مقایسه با موارد مشابه افزود: ارزش غذایی این محصول با دارا بودن مقدار مناسبی از کربوهیدرات‌ها، فیبر مواد معدنی ویتامین‌ها و پروتئین­‌ها، بسیار بالا می­‌باشد و در فرمولاسیون موجود از دانه‌های با ارزش همانند جو دوسر، کینوا (خاویار گیاهی) و باک ویت استفاده شده است که از لحاظ ارزش تغذیه‌ای و ترکیب محتویات همچنین سلامتی و بهداشت غذایی بسیار مفید می‌باشند.
به گفته عضو هیأت علمی گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشگاه تبریز ارزش غذایی جو دوسر و چاودار شامل پروتئین با کمیت و کیفیت بالا و بدون گلوتن، فیبر محلول (بتاگلوکان)، آنتی اکسیدان‌‌ها، اسید فرولیک، مواد معدنی (منگنز، فسفر، مس، آهن، منیزیوم، سلنیوم و روی) است و فواید تغذیه‌ای زیادی از جمله کاهش سطح فشارخون، کاهش سطح کلسترول، کنترل قندخون، کاهش وزن (رژیمی، لاغری)، جلوگیری از ریزش مو، بهبود کارکرد دستگاه گوارش، تقویت عضلات و مناسب رژیم غذایی بیماران سلیاکی را دارا می‌باشد.
علی پورزیاد، مدیر مرکز رشد و نوآوری دانشگاه تبریز با اشاره به تولید محصول پرک جو دوسر برای اولین بار در شمال‌غرب کشور و تولید پرک چاودار برای اولین بار در کشور در سطح وسیع توسط شرکت کام هیراد نوژن به عنوان یک شرکت فن‌آور مستقر در مرکز رشد و نوآوری دانشگاه تبریز، متذکر شد: این شرکت فن‌آور ضمن به کارگیری فارغ‌التحصیلان و دانشجویان رشته‌های مختلف کشاورزی و با تکیه بر دانش به روز توانسته است در چندین سال اخیر تولید غلات جدید شامل جو دوسر و چاودار زراعی از مزرعه تا فراوری نهایی را با استفاده از امکانات داخلی و بومی و حمایت‌های مرکز رشد دانشگاه تبریز انجام دهد. پورزیاد با تاکید بر اهمیت اقتصادی و جایگاه ویژه محصولات این شرکت در سلامت تغذیه گفت: امروزه امنیت غذایی در ابعاد کمی و کیفی جزو ضروری‌ترین بخش‌های اقتصادی، کشاورزی و امنیتی می‌باشد و ادامه‌ روند تولید و توسعه محصولات این شرکت در آینده می‌تواند علاوه‌بر کمک شایان به امنیت غذایی و سلامت جامعه، به خودکفایی در تولید منجر شده و از خروج ارز از کشور جهت واردات این محصول جلوگیری نماید.
شایان ذکر است، غلات به عنوان محصول استراتژیک جزو اصلی‌ترین منبع غذایی در دنیا و کشور ایران به حساب می‌آید. در کشور تولید غلات عمدتاً متمرکز بر تولید و فراوری گندم و جو می‌باشد که گندم بیشتر برای مصارف انسانی و جو بیشتر برای مصارف دامی استفاده می‌شود این در حالیست که در اکثر کشورهای دنیا به ویژه کشورهای پیشرفته غلات جدید شامل جو دوسر و روگن نقش بسیار زیادی در تغذیه سالم و متنوع جامعه بازی می‌کنند.

About Author