رتبه ۱۷ آذربایجان شرقی در نهضت ملی مسکن

ساقی آذربایجان : نهضت ملی مسکن که از برنامه‌های مهم دولت سیزدهم برای خانه‌دار شدن خانواده‌ها است، در آذربایجان شرقی با وجود اقدامات خوب صورت گرفته و روند اتخاذ شده بویژه در حوزه تامین زمین اما با هدف گذاری فاصله دارد که می‌توان با مدیریت شایسته و تامین مالی مناسب آن را کوتاه‌تر کرد.
موضوع خانه دار شدن طبقه متوسط و ضعیف جامعه با اجرای طرح‌های مختلف در دولت‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی طی سالیان درازمورد توجه قرار گرفت و دست کم از دولت نهم تاکنون طرح‌های ویژه‌ای برای آن به اجرا درآمده است.
طرح مسکن مهر دولت نهم که از اواسط دهه ۸۰ در کشور کلید خورد، یکی از طرح‌هایی بود که سعی داشت با کاهش برخی از هزینه‌های کلان بخش مسکن و همچنین استفاده از ظرفیت سیستم بانکی، زمینه خانه دار شدن اقشار متوسط و ضعیف را فراهم کند بعد از آن هم طرح اقدام ملی مسکن در دولت یازدهم کلید خورد که هر چند موفق نبود ولی می‌توان آن را نیز طرحی در راستای توجه به حوزه مسکن عنوان کرد.
در دولت سیزدهم، طرح نهضت ملی مسکن با شرایط ویژه در دستور کار قرار گرفت که در آن استفاده از ظرفیت دولت و زمین‌های دولتی، وارد کردن بخشی از حاشیه شهرها به محدوده شهری برای ایجاد ارزش افزوده در راستای خانه دار شدن اقشار مختلف، استفاده از ظرفیت تسهیلات کلان و نیمه کلان بانکی برای ساخت مسکن در زمین‌های اعطا شده مدنظر است که تاکنون پیشرفت‌های خوبی هم در کشور داشته است.
البته به گفته بسیاری از کارشناسان، در آذربایجان شرقی مشکلی در حوزه تامین مالی چه از طرف اشخاص که باید در قالب سهم آورده شخصی باشد و چه از طرف بانک‌ها که در همه جای دنیا، پای ثابت ساخت و خرید مسکن هستند، مشکلاتی وجود دارد که باید ساز و کار و راهکارهای لازم برای حل آنها اتخاذ شود.
طبق جدولی که چندی پیش از سوی رسانه‌ها، پس از جلسه شورای تامین مسکن کشور به ریاست رییس جمهور منتشر شد، استان آذربایجان شرقی در رده‌ ۱۷ قرار داشت و البته طبق تاکید رییس جمهور، قرار شد تا ۱۰ استان آخر لیست، مورد بازرسی قرار گیرند تا ظرفیت‌ها، نیازمندی‌ها و واقعیات این استان‌ها در حوزه تامین زمین و ساخت مسکن ملی روشن شود.

انتقاد استاندار آذربایجان‌شرقی از کندی اجرای نهضت ملی مسکن در استان

چندی پیش استاندار آذربایجان‌شرقی از کندی اجرای نهضت ملی مسکن در استان انتقاد کرد و گفت: مسئولان به جای ارائه گزارش‌های تکراری، به وظایف خود در این حوزه عمل کنند.عابدین خرّم در جلسه شورای مسکن استان، اظهار داشت: هدف از تشکیل این جلسه، بررسی و رفع موانع اجرای پروژه‌های مسکن است و اموری که مربوط به وظایف ذاتی دستگاه‌هاست نباید در جلسه مطرح شود.وی افزود: ارائه گزارش‌های کلی و تکراری چند ماه قبل نشان می‌دهد که در خارج از این جلسه کار چندانی انجام نشده و هیچ ابتکاری برای برون‌رفت از وضع فعلی وجود ندارد.
خرّم با تاکید بر اینکه اداره کل راه و شهرسازی و سایر دستگاه‌های خدمات‌رسان باید به وظایف خود در حوزه مسکن عمل کنند، گفت: آماده‌ام تا هر مشکلی در این زمینه هست شخصاً پیگیری کنم، اما در جلسات شورای مسکن، تنها به بررسی مشکلات و رفع موانع این حوزه خواهیم پرداخت و از جلسه بعد دیگر گزارش‌های تکراری و طرح مسائل جزئی را قبول نخواهم کرد.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به تأکید رئیس جمهور بر تسریع در اجرای پروژه‌های نهضت ملی مسکن، گفت: باید از تجربه استان‌های موفق در این زمینه استفاده کنیم؛ همچنین راهکارهایی مانند مولدسازی دارایی‌ها برای اجرای این پروژه‌ها نیز باید جدی گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه بعد از یک سال از اجرای نهضت ملی مسکن، هنوز در مرحله تامین زمین معطل مانده‌ایم، گفت: امروز باید به مرحله‌ای برسیم که بتوانیم موانع اجرای پروژه‌ها را رفع کنیم، اما هنوز در مرحله تامین زمین هستیم و اگر این مشکل حل نشود موضوع را با شخص وزیر مطرح خواهم کرد.

ارزیابی میدانی نهضت ملی مسکن توسط استاندار آذربایجان شرقی

استاندار آذربایجان شرقی که در جلسه مذکور شورای مسکن از کندی اجرای طرح نهضت ملی مسکن در استان انتقاد کرده بود به منظور بررسی میدانی روند کار در شهر جدید سهند به عنوان یکی از کانون‌های اصلی اجرای این طرح حاضر شد.
نهضت ملی مسکن یکی از سیاست‌های کلان دولت سیزدهم در حوزه مسکن است و بر اساس این سیاست، احداث چهار میلیون واحد مسکونی در چهار سال در برنامه دولت قرار گرفته است و بیش از ۱/۵ میلیون واحد در مرحله ساخت است.
در استان آذربایجان شرقی هم به گفته امیر بخشی زاده مدیرکل راه و شهرسازی استان در حال حاضر حدود ۵۸ هزار واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن درحال ساخت است که از این تعداد حدود ۳۲ هزار واحد مسکونی به صورت خودمالکی شهری و حدود ۱۲ هزار واحد مسکونی نیز به صورت خودمالکی روستائی است.
وی افزود: حدود ۴۰ هزار نفر از متقاضیان در استان؛ حائز شرایط طرح نهضت ملی مسکن می باشند که از این تعداد تاکنون فقط حدود ۱۵ هزار نفر نسبت به واریز سهم آورده اولیه خود اقدام کرده‌اند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان خاطرنشان کرد: در صورت تامین به موقع سهم آورده متقاضیان، واحدهای طرح نهضت ملی مسکن با سرعت بیشتری تکمیل خواهند شد .

۷۰۰ پروژه نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی در حال اجراست

مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان شرقی هم گفت: در زمان کنونی ۷۰۰ پروژه مسکن در قالب طرح نهضت ملی مسکن در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر استان در حال اجراست.
حجت الله سروری، با بیان اینکه طرح نهضت ملی مسکن در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر بر عهده بنیاد مسکن است، افزود: این پروژه ها با پیشرفت های فیزیکی پنج تا ۱۰۰ درصد در حال اجرا بوده به طوری که حدود ۱۸ واحد در مرحله تحویل و واگذاری به متقاضیان قرار دارد.
وی با اظهار امیدواری برای رسیدن تعداد واحدهای آماده بهره برداری به حدود یک هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار واحد در سه ماه آینده، اظهار داشت: این طرح به ۲ روش گروه های ساخت و بنیاد ساخت اجرا و کار مردم توسط خود آنان و با پیگیری و نظارت این بنیاد انجام می شود.
مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان شرقی گفت: در این طرح تهیه زمین توسط راه و شهرسازی انجام و تحویل بنیاد مسکن می شود و این بنیاد پس از گروه بندی و قرعه کشی زمین ها را برای ساخت در اختیار مردم قرار می دهد و تهیه نقشه ها، امور مربوط به نظام مهندسی و شهرداری و اخذ پروانه ساخت توسط بنیاد مسکن انجام می شود.
سروری، با اشاره به اینکه بنیاد مسکن به عنوان ناظر و داور پروژه را هدایت می کند، ادامه داد: در ۵۷ شهر بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت استان حدود ۶۲ هزار نفر در این طرح ثبت نام کرده بودند که از این تعداد ۱۲ هزار نفر واجد شرایط این طرح شناخته شدند.
وی یادآوری کرد: در شهرهای مختلف استان پروژه ها شروع شده و در چند شهر مشکل زمین وجود داشت که در جلسه شورای مسکن استان تکلیف آن ها نیز مشخص و مقرر شد در این شهرها نیز زمین ها از سوی راه و شهرسازی در اختیار بنیاد مسکن قرار گیرد.
مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان شرقی با تاکید بر استفاده از ظرفیت سازندگان بخش خصوصی در این طرح، گفت: افراد برای دریافت وام ۳۰۰ میلیون تومانی از بانک مسکن باید سپرده گذاری کنند در حالی که در این طرح سازندگان بخش خصوصی برای تولید مسکن می توانند با معرفی این بنیاد بدون سپرده و اوراق وام ۳۰۰ میلیون تومانی با بازپرداخت ۲۰ ساله اخذ کنند و به متقاضیان معرفی شده از سوی بنیاد مسکن واگذار کنند.
سروری، با اشاره به اینکه سازندگان بخش خصوصی می توانند پول زمین را نیز از متقاضی دریافت کنند، ادامه داد: در این روش متقاضی صاحب عرصه و اعیان می شود در حالی که در طرح نهضت ملی مسکن متقاضی، مالک اعیان یا زیربنا بوده و عرصه و زمین به نام دولت است.
وی از سازندگان بخش خصوصی خواست در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر با مشارکت در این طرح و با استفاده از این تسهیلات، زمینه را برای خانه دار شدن مردم فراهم کنند.

پیشرفت ۲۵ درصدی طرح نهضت ملی مسکن در آذربایجان‌شرقی

معاون مسکن و ساختمان مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان‌شرقی هم گفت: اجرای طرح نهضت ملی مسکن در این استان حدود ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
مهدی اسحقی نژاد، با بیان اینکه اجرای این طرح تقریبا در تمام شهرهای دارای متقاضی شروع شده است، گفت: زمین مورد نیاز برای اجرای این طرح ها در شهرها تامین شده و در برخی شهرها به علت مشکل در تامین زمین، این طرح در سطح محدودی اجرا می شود که در صورت تامین زمین مورد نیاز اجرای این طرح توسعه می یابد.
اسحقی نژاد، با اشاره به میانگین ۲۵ درصدی پیشرفت فیزیکی کل طرح در استان، ادامه داد: هم اکنون برای ۹ هزار و ۵۰۰ واحد مرحله پی ریزی اجرا شده، برخی واحدها نیز در مراحل اسکلت بندی و دیوار چینی هستند و ۱۶ واحد نیز در شهرستان بستان آباد به بهره برداری رسیده است.
وی یادآوری کرد: در این طرح، تسهیلات ۴۰۰ میلیون تومانی در تبریز و شهرهای جدید سهند و شهریار، تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی در سایر شهرهای استان و تسهیلات ۲۵۰ میلیون تومانی در روستاها ارایه می‌شود.
معاون مسکن و ساختمان مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان‌شرقی گفت: افراد متقاضی بدون توجه به کدملی، پنج سال اخیر را برابر اسناد و مدارک در هر شهری که ساکن باشند، می‌توانند درخواست ساخت مسکن را در همان شهر ارایه دهند.
اسحقی نژاد، افزود: فاقد مسکن بودن از شروط مهم ثبت نام برای سرپرستان خانوار و حتی افراد مجرد واجد شرایط بوده و بر این اساس متقاضیان نباید از یکم فروردین ماه سال ۸۴ تاکنون هیچگونه معامله مسکن و سابقه مالکیت مسکونی داشته و از اول انقلاب تاکنون، هیچ تسهیلات دولتی مسکن دریافت نکرده باشند.
وی اظهار داشت: بر اساس برنامه های وزارت راه و شهرسازی در شهرستان هایی که امکان تامین زمین وجود داشته باشد، برای متقاضیان این طرح اراضی به صورت تک واحدی واگذار خواهد شد.

استفاده از تجربه استان های موفق در اجرای طرح نهضت ملی مسکن

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به تأکید رئیس جمهور بر تسریع در اجرای پروژه‌های نهضت ملی مسکن، گفت: باید از تجربه استان‌های موفق در این زمینه استفاده کنیم؛ همچنین راهکارهایی مانند مولدسازی دارایی‌ها برای اجرای این پروژه‌ها نیز باید جدی گرفته شود.
وی با تاکید بر اینکه اداره کل راه و شهرسازی و سایر دستگاه‌های خدمات‌رسان باید به وظایف خود در حوزه مسکن عمل کنند، گفت: آماده‌ام تا هر مشکلی در این زمینه هست شخصاً پیگیری کنم.
استاندار آذربایجان شرقی همچنین بر تکمیل زیرساخت‌های مورد نیاز پروژه‌های مسکن و پیش‌بینی فضای سبز مناسب در کنار این پروژه‌ها تأکید کرد.
شهرهای جدید سهند و شهریار از عمده ترین کانون های اجرای طرح نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی هستند.

About Author