لابی و فشار بی‌سابقه دولت رئیسی به مجلس برای پس گرفتن طرح استیضاح فاطمی امین

پس از اعلام وصول طرح استیضاح فاطمی امین وزیر صنعت، معدن، تجارت، در روز چهارشنبه، وی در واکنشی دیپلماتیک، گفت که از استیضاح استقبال می‌کند و آن را حق نمایندگان می‌داند، هرچند، دولت و تیم او، لابی گسترده‌ای را آغاز کرده‌اند تا مجلس از این حق خود، حتی الامکان استفاده نکند. نماینده فیروزکوه گفت که لابی و فشار دولت به نمایندگان برای پس گرفتن امضا از طرح استیضاح در ادوار مختلف بی‌سابقه بوده است. تاریخ استیضاح که در ابتدا روز یکشنبه ۸ آبان تعیین شده بود، به دلیل تعطیلات مجلس و بازگشت نمایندگان در این روز از حوزه‌های انتخابیه، به سه شنبه ۱۰ آبان موکول شد.

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ قریب ۶ ماه است که مسئله استیضاح وزیر صمت در مجلس مورد بحث قرار گرفته است، طرح استیضاح او در ابتدای تابستان با این وعده دولت که ۲ وزارت خانه صنعت و بازرگانی تشکیل خواهد شد و بالتبع ۲ وزیر جدید معرفی می‌شوند، متوقف ماند. اشاره ابراهیم رئیسی به معرفی تنها وزیر بازرگانی به مجلس و ابقای فاطمی امین، اما با اعتراض برخی از نمایندگان مواجه شد. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در پاسخ به اعتراض نمایندگان، ابراز کرد که حسینی معاون مجلس رئیس جمهور این مسئله را اشتباه رسانه‌ها عنوان کرده است و رئیس‌جمهور گفته است این موضوع صحت ندارد.

دوستان فاطمی امین همچون رمضان ابراهیمی از عملکرد وی دفاع می‌کنند و برخی چالش‌ها را ناشی از بسته بودن دست وزیر به خاطر موانع قانونی عنوان کرده‌اند. با این همه مخالفان با استناد به وضعیت اسف‌بار اشتغال، صنعت خودرو و صنایع مادر کشور، معتقد هستند که او باید استیضاح شود. چیدن مهره‌های بحث‌برانگیز در مناصب کلیدی از جمله دیگر دلائل عدم کفایت او عنوان شده است. سید رضا فاطمی امین، دوست صمیمی‌اش مهدی داداشی امین را که از نزدیکان وی در دوره خدمت در آستان قدس رضوی بود از کارخانه کارخانه بنای سبک آستان که بلوک ساختمانی تولید می‌کند به هیئت مدیره ایران خودرو انتقال داد. آفتاب‌نیوز برای استمزاج از نمایندگان مجلس با برخی از قانون‌گذاران گفتگو کرده است.

جعفر قادری نماینده شیراز در این‌باره به آفتاب‌نیوز گفت که هرچند فاطمی امین جزء وزرای قوی کابینه محسوب نمی‌شود، اما او را جزء وزرای ضعیف هم نمی‌داند و معتقد است که او متوسط است.

لطف الله سیاهکلی نماینده قزوین با اشاره به کارنامه ضعیف وزیر صمت در گفتگو با آفتاب‌نیوز، اظهارکرد که به نظر او رفع برخی موانع واردات خودرو نمی‌تواند به فاطمی امین این فرصت را بدهد که او همچنان در این سمت باقی بماند. این مسئله که وزیر تازه این جایگاه را کسب کرده و باید به او فرصت داد نیز درست، زیرا مدیری که در میانسالی پست مدیریتی می‌گیرد، باید از تجربه گذشتگان استفاده کند نه اینکه ساختار‌های جدیدی را پایه‌گذاری کند.

حسین محمد صالحی دارانی نماینده اصفهان در گفتگو با آفتاب‌نیوز، اظهار کرد که در شرایط فعلی کشور استیضاح را به مصلحت نمی‌داند. وی گفت: اگر در این شرایط، وزارت خانه صمت چند ماه با سرپرست اداره شود، نه تنها اتفاق خوبی در حوزه صنعت و بازرگانی رخ نمی‌دهد، بلکه کار‌ها بیشتر روی زمین می‌ماند.

سیداحمد رسولی نژاد نماینده دماوند و فیرزکوه نیز ضمن تشریح عملکرد پر ابهام وزیر صمت، در گفتگو با آفتاب‌نیوز، بیان کرد: پس از ۱۴ ماه کدام وعده ایشان محقق شده است، به آقای رئیس پیشنهاد شد که خود ایشان وزرای ضعیف را برکنار کند، اما به دلائل نامعلوم ایشان علاقه‌ای به اینکار ندارد، دل معدن کار و صنعتکار خون است، فردی که یک روز سابقه کار معدن ندارد، معاون معدنی وزارت صمت شده است.

سید جواد حسینی کیا نماینده سنقر نیز به خبرنگار آفتاب‌نیوز گفت: نظر این است که در برخی حوزه‌ها واقعاً باید بیش از این کار می‌شد، شاید کار‌ها یک جا‌های نیز از توان ایشان خارج بوده، با توجه به چالش‌های اقتصادی موجود نمی‌توان با حرکت لنگان لنگان به پیش رفت، در برخی حوزه‌ها مانند خودرو نیز انتظارات برآورده نشده است، با این همه باید دید که نمایندگان در روز استیضاح به چه جمع‌بندی می‌رسند، هرچند باید دید که آیا جابجایی در این سطح آن هم در شرایط فعلی کشور به صلاح هست یا خیر.

فیروزی پوربادی، احسان ارکانی و علی جدی نیز به آفتاب‌نیوز گفتند که موافق استیضاح نیستند، این نمایندگان به اتفاق معتقد بودند که تغییر وزیر در شرایط فعلی لزوماً به یک وضعیت بهتر در حوزه صنعت ختم نمی‌شود.

یک سال به فاطمی امین وقت بدهیم

هادی بیگی نژاد نماینده ملایر نیز در مصاحبه با خبرنگار آفتاب‌نیوز ابراز کرد: شاید بهتر باشد یک سال دیگر به وزیر محترم صمت وقت داده شود، تا ایشان فرصت کافی برای اجرایی کردن برنامه‌های خود داشته باشند، پس از آن، یک برآورد جامع‌تر از مجموع عملکرد ایشان توسط نمایندگان محترم مجلس انجام گیرد.

مهرداد بذرپاش چهره نزدیک به جبهه پایداری، علیرضا پیمان‌پاک رئیس فعلی سازمان توسعه تجارت و علیرضا رزم حسینی از جمله نام‌های هستند که برای جانشینی وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح شده‌اند. حتی برخی از محمدرضا پورابراهیمی داورانی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز نام برده‌اند.

برخی کارشناسان معتقدند که با توجه با توجه به ناآرامی‌های اخیر در کشور، حاکمیت جابجایی در کابینه را چندان به صلاح نمی‌داند. برخی نیز بر این باور هستند که با توجه به حمایت تمام قد هسته سخت نظام از دولت و تمایل رئیسی برای نگاه داشتن فاطمی امین، مجلس نحیف انقلابی ضعیف‌تر از آن است که توانایی استیضاح او در این مرحله را داشته باشد و برخی نمایندگان تنها برای امتیازگیری از وزارت صمت، استیضاحی به اصلاح مشقی را مطرح کرده‌اند. هر چند در عالم سیاست در ایران، همه چیز ممکن است در دقیقه ۹۰ تغییر کند.

About Author